Mahkeme heyeti, sanıkların 'yargı görevi yapanı etkileme' suçundan beraatına karar verirken, 'kişiler arasındaki aleni konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması' suçlamasıyla ilgili dosyayı uzlaşma bürosuna gönderdi. Suat Toktaş, tahliye edileceği belirtildi. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karara itiraz edeceğini açıkladı.

Olayın Arka Planı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun basın toplantısının ardından Halk TV yayınında bir bilirkişiyle yapılan telefon görüşmesinin izinsiz olarak kayda alınarak yayınlanması üzerine açılmıştı. Soruşturma kapsamında, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş tutuklanmış, program koordinatörü Kürşad Oğuz ve gazeteciler Barış Pehlivan ile Seda Selek adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Duruşma, 54. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İlk duruşmaya, Seda Selek, Barış Pehlivan, Kürşad Oğuz ve Serhan Asker katılırken, Suat Toktaş ise cezaevinden mahkeme salonuna getirildi.

Sanıkların Savunmaları

Tutuksuz sanık Seda Selek, yayına ilişkin bilgisi olmadığını, gelişen son dakika olaylarına göre programın içeriğinin değiştiğini belirtti. Olayın gazetecilik refleksiyle geliştiğini vurguladı.

Hakan Kürşad Oğuz ise, 30 yıllık gazeteci olarak gazetecilik refleksiyle bir telefon görüşmesini kayda aldığını, amacının haber değeri taşıyan bir olayı belgelemek olduğunu ifade etti. Oğuz, suçlamaya dair herhangi bir maddi temelin bulunmadığını belirtti.

Barış Pehlivan ise, görüşmenin tamamen gazetecilik faaliyeti olduğunu, ses kaydının içeriğiyle ilgili suç işleme kastının bulunmadığını söyledi. Pehlivan, iddialara karşı objektif bir şekilde yanıt vermek adına gazetecilik refleksiyle hareket ettiğini belirtti.

Adana'da 7 yaşındaki çocuğu arama çalışmaları devam ediyor Adana'da 7 yaşındaki çocuğu arama çalışmaları devam ediyor

Suat Toktaş savunmasında, tutuklanmasının ardından 34 gündür cezaevinde olduğunu, yaptıklarının tamamen gazetecilik faaliyeti olduğunu vurguladı. Toktaş, ses kaydının izinsiz olduğunu bilseydi yayınlamayacağını belirterek, dosyadaki suçlamaların gazeteciliğin temel prensiplerine aykırı olduğunu ifade etti.

Suat Toktaş2

Mahkeme Kararı ve Sonraki Adımlar

Mahkeme, 'yargı görevi yapanı etkileme' suçlamasıyla tüm sanıkların beraatına karar verirken, 'kişiler arasındaki aleni konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması' suçlaması nedeniyle dosyanın uzlaşma bürosuna gönderilmesine karar verdi. Suat Toktaş hakkında tahliye kararı alındı. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemenin kararına itiraz edeceğini açıkladı.

Savcılık, mütalaasında Barış Pehlivan ve Kürşad Oğuz için 6 yıl 14 yıl arasında, Suat Toktaş, Seda Selek ve Serhan Asker için ise 4 yıl 9 yıl arasında hapis cezası talep etmişti.

 Gazeteciliğin Önemi

Davanın ardından, gazetecilik faaliyetlerinin baskılar altında sürdürülmeye çalışıldığı bir ortamda, özgür basının geleceği yeniden tartışma konusu oldu. Bu davada verilen beraat kararı, gazetecilerin serbestçe soru sorma, haber yapma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkını savunan bir adım olarak değerlendiriliyor.

Editör: Sude Elif Sezen