Bağımsız denetim firmaları tarafından gerçekleştirilen kontrollerden başarıyla geçen BİK Analitik, uluslararası bir standart olan “ISAE 3000” kapsamında Güvence Denetimi Raporu alarak güvenilirliğini tescilledi.

Türkiye’nin İlk Yerli ve Millî Ölçüm Sistemi

BİK Analitik, Türkiye genelinde 420 internet haber sitesini anlık olarak takip ederek, kamu kaynaklarının basın sektörüne adil bir şekilde dağıtılmasını sağlıyor. Şeffaflık ve güvenilirliği en üst seviyede tutmayı hedefleyen sistem, 2023 yılında Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliğine eklenen bir hükümle, yılda en az bir defa bağımsız denetime tabi tutulması kararlaştırılmıştı. Bu bağlamda, 1 Ocak 2024 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasındaki işletim etkinlikleri, Uluslararası Bağımsız Denetim ve Güvence Denetimi Standartları Kurulu (IAASB) tarafından yayımlanan ISAE 3000 standardına uygun olarak denetlendi.

Denetimden Başarıyla Geçti

Denetim süreci kapsamında, BİK Analitik’in uygulama süreçlerine yönelik detaylı incelemeler yapıldı. Bu kapsamda “inceleme”, “sorgu”, “gözlem” ve “yeniden gerçekleştirme” testleri gerçekleştirilerek, sistemin internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiği ölçümünde doğru ve güvenilir bir şekilde çalıştığı tespit edildi. Rapor, BİK Analitik sisteminin makul güvence sağlayacak şekilde tamamlayıcı kontrollerle desteklendiğini ve etkin olarak işletildiğini ortaya koydu.

Erkılınç: "BİK Analitik Güvenilirliğini Kanıtladı"

BİK Analitik’in ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu almasını değerlendiren Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, sistemin uluslararası standartları karşılamasının haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti. Erkılınç, “Paydaşlarımızla birlikte Türk basınını geleceğe taşıyan adımları birer birer atıyoruz. BİK Analitik’in işini iyi yapanla yapmayanı ayırırken en büyük güvencelerimizden biri olacağını, bu süreçte güveni öncelik aldığımızı ısrarla vurguladık. Kısa sürede aldığımız bu başarı, sistemimizin ne kadar güvenilir olduğunu bir kez daha kanıtladı” dedi.

Kalitesi TSE Tarafından da Tescillendi

BİK Analitik, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan marka tescil belgesi almasının ardından, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından da TS ISO/IEC 25051 belgesi ile kalitesini tescillemişti. Bu belge, BİK Analitik’in yazılım paketlerinin uluslararası standartlara uygunluğunu ve kalite gereksinimlerini karşıladığını gösteriyor.

Dikkat! Arama motorları ile yayılıyorlar Dikkat! Arama motorları ile yayılıyorlar

BİK Analitik’in bu başarıları, internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiği ölçümünde güvenilir ve şeffaf bir sistem olarak yerini sağlamlaştırdığını bir kez daha ortaya koyuyor.

Kaynak: BİK