Yeni istihdamın 3 bin 105 yangın işçisi, 3 bin 477 destek personeli ve 150 mühendis kadrosundan oluşacağını belirten Yumaklı, “İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek ve ‘Yeşil Vatan’ımızı korumak için mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.
Orman Yangınlarıyla Mücadelede Güçlü Adımlar
Bakan Yumaklı, İklim Değişikliği Sürecinde Ormanlar Atölyesi programında yaptığı konuşmada, sanayileşme ve sera gazı salınımının ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede dünya çapında bir konumda olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin yangın söndürme kapasitesi:
🔹 27 uçak ve 105 helikopterle 450 ton su atma kapasitesi
🔹 Arazöz sayısında 3 kat, iş makinesi sayısında 6 kat artış
🔹 2 bin 742 ilk müdahale aracı, 14 insansız hava aracı ile Avrupa’da 1., dünyada 2. sırada
🔹 776 yangın gözetleme kulesi, 127 bin gönüllü ve 25 bin orman kahramanı
200 Milyar TL’lik Kaynak, 8 Milyar Fidan
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin orman varlığını artırmak için 200 milyar TL’lik kaynak ayrıldığını ve bugüne kadar 8 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu söyledi. Ayrıca, kırsal kalkınma projeleriyle 285 bin aileye 34 milyar TL destek sağlandığını belirtti.
Türkiye Ormancılıkta Dünyaya Örnek Oluyor
Türkiye’nin orman varlığını geliştirmek için pek çok ülkeyle iş birliği anlaşmaları imzaladığını belirten Bakan Yumaklı, orman sağlığını korumak adına 1 milyon faydalı organizmanın doğaya salındığını da ifade etti.
Ekoturizm ve Ağaçlandırma Projeleri Artıyor
Türkiye’de 129 ekoturizm rotası bulunurken, bu sayının 2028’e kadar 200’e çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, yangın veya diğer sebeplerle zarar gören orman alanlarının bir sonraki yılın sonuna kadar ağaçlandırılması zorunlu hale getirildi.