Akkuyu Nükleer Güç Santrali, son dönemde işçi ölümleri ve ciddi sağlık sorunlarıyla gündeme oturdu. Mersin'deki bu dev projede yaşanan menenjit salgını ve çeşitli iş kazaları, Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği açısından derin sorunlarla karşı karşıya olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Yakın zamanlarda Akkuyu'da menenjit virüsü nedeniyle en az iki işçinin hayatını kaybettiği bilgisi, Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından doğrulanarak, inşaat alanındaki sağlık ve güvenlik önlemlerinin yetersizliğine dikkat çekti. soL haber sitesinin aktardığına göre, Mersin Tabip Odası Başkanı bu iddiaları doğrularken, yaklaşık 10 işçinin yoğun bakımda olduğu bilgisini verdi.
16 Oca 2024 tarihinde Artı Tv ye canlı yayın konuğu olan Türkiye İşçi Partisi Mersin İl Başkanı Ahmet Paket, Akkuyu Nükleer santralinde yaşanan ölüm olaylarından haberdar olduğunu, konunun; işçilerin whatsapp paylaşımında yer aldığını dile getirdi. 2. Dünya Savaşı Toplama kamplarında yaşanan sağlıksız ortamın Akkuyu'da olduğunu da vurgulayan Paket : "TİP olarak olayın takipçisiyiz. Sonuna kadar da bu konuda işçilerin yanında olacağız. İşçi hayatı hatta insan hayatı bu kadar ucuz olamamalı. Hangi para bu işçileri geri getirebilecek? " dedi.
Sözcü gazetesinde yer alan bir habere göre, bir işçinin kalp masajı sonucu kurtarılamadığı ve bu durumun meclis gündemine taşındığı belirtiliyor. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na inşaatta yaşanan iş kazaları ve ölümlerle ilgili sorular yöneltti.
HaberGlobal'in raporlarına göre, inşaat sahasında yüksekten düşen bir işçinin daha hayatını kaybettiği, bu olayın sahadaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğine işaret ettiği ve işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki endişeleri artırdığı kaydedildi.
Medyascope'un raporları ise, santral proje yönetiminin işçilerin sendikal hak ve çalışma koşulları konusundaki taleplerini görmezden geldiğini, kazalara şahit olan işçilerin tehditle susturulduğunu iddia ediyor.
Osmaniye'ye Yansıma İhtimali
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki mevcut sağlık sorunları ve işçi ölümleri, sadece Mersin ve çevresini değil, Adana ve Osmaniye gibi komşu illeri de yakından ilgilendiriyor. Özellikle, Akkuyu'da çalışan ve Osmaniyeli olan çok sayıda işçinin bulunması, bu durumu daha da önemli hale getiriyor.
Eğer Akkuyu'da çalışan bir işçi, menenjit gibi ciddi bir hastalığı Osmaniye'ye taşırsa, bu, hem bölgesel hem de ulusal düzeyde endişe verici bir sağlık krizine yol açabilir. Bu olasılık, hem yerel yönetimlerin hem de ulusal sağlık otoritelerinin dikkatli ve proaktif bir şekilde hareket etmesini gerektiriyor.
Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki bu durumlar, yerel düzeyde olduğu kadar ulusal düzeyde de acil müdahale ve düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılıyor. İşçilerin yaşam ve sağlık güvenliğinin korunması, herhangi bir ekonomik ya da endüstriyel kazançtan önce gelmelidir.
Akkuyu Nükleer A.Ş'den de konuyla ilgili açıklama yaptı
Akkuyu Nükleer A.Ş'den de konuyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, "Akkuyu Nükleer A.Ş. için Akkuyu NGS projesinin uygulanmasında çalışanların sağlığının korunması ve güvenli çalışma şartlarının sağlanması önceliklidir. İnşaat sahasında sağlık normlarına ve hijyen kurallarına titizlikle uyulmakta, projede yer alan tüm alt yüklenici kuruluşlardan da bu ilkelere uymaları talep edilmektedir. Söz konusu olaya ilişkin, 11 Ocak 2024 tarihinde, Akkuyu NGS inşaatında çalışan 2 kişi menenjit şüphesiyle Mersin'de hastaneye kaldırılmıştır. Hastaneye kaldırılan kişiler ne yazık ki hayatlarını kaybetmiştir. Çalışanlardan birinin neisseria menenjiti teşhisi ile yaşamını yitirdiği saptanırken, diğer çalışanın vefatında menenjit şüphesi olsa da kan tetkiklerinde bakteriyel etken tespit edilememiştir."