AB üyesi 19 ülkede, son kullanma tarihi geçen Kovid-19 aşılarının imha edildiği açıklandı. Politico'nun edindiği verilere göre, 200 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı çeşitli nedenlerle kullanılmadı ve bu aşılar çöpe atıldı. AB ülkeleri, her bir kişi için ortalama 0.7 doz aşıyı atarken, bu israfın AB geneline yansımasıyla toplamda 312 milyondan fazla doz aşının imha edildiği belirlendi.

Almanya'da 83 milyon doz, Lüksemburg'da ise 474 bin doz aşının çöpe gitmesi dikkat çekti. Verilere göre, nüfus oranına göre Litvanya, kişi başına en fazla aşı israfı yapan ülke oldu ve 2 milyonun üzerinde doz aşı imha edildi. İrlanda ise 850 bin dozla en az aşı israfı yapan ülke olarak öne çıktı.

Politico'nun haberine göre, imha edilen aşıların maliyeti yaklaşık 4 milyar euroyu buluyor. Ancak bu rakamın daha yüksek olabileceği ve toplam aşı israfının tam olarak belirlenmesinin zor olduğu ifade edildi. Ayrıca, aşıların çoğunun Pfizer ve BioNTech ile yapılan anlaşma kapsamında alındığı, ancak salgının yoğun yaşandığı 2021'de bu aşıların talebinin düşmesi ve lojistik sorunlar nedeniyle diğer ülkelere bağışlanamadığı kaydedildi.

Yapay zeka alzaymır hastalarının hayatını kolaylaştırıyor Yapay zeka alzaymır hastalarının hayatını kolaylaştırıyor

Politico, AB ülkelerinin Pfizer ile yapılan anlaşma gereği en az 2027'ye kadar aşı almayı sürdüreceği için aşı israfının bu süre zarfında artabileceğine dikkat çekti.