Şahin'in yaptığı konuşmada, ticari hayatın düzenlenmesine ilişkin kanun değişikliklerine dair eksiklikler ve çözüm önerileri gündeme geldi.
Konuşmasında, ticari hayatın düzenlenmesine dair yapılan kanun değişikliklerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Şahin, cezaların artırılmasının tek başına ticari hayattaki olumsuzlukların giderilemeyeceğini belirtti. Ayrıca, AVM'lerle, hal yasası ve zincir marketlerle ilgili düzenlemelerin bu çalışma kapsamında yer alması gerektiğine dikkat çekti.
Özellikle, zincir marketlerin rekabet gücü konusunda yaşanan sıkıntılara değinen Şahin, bu konuda düzenleme yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Zincir marketlerin ürün çeşitliliği ve fiyat politikalarının yerel esnafı olumsuz etkilediğini ifade etti.
Ayrıca, Şahin'in konuşmasında, emeklilik konusunda adalet ve hakkaniyet talepleri, öğretmen atamaları, KYK mağduriyeti, süresiz nafaka, adalet sorunu gibi birçok konuya dair çözüm önerileri ve beklentiler de yer aldı.
Şahin, emekli maaşlarının ve bayram ikramiyelerinin asgari ücret seviyesinin altında olmaması gerektiğini vurguladı ve kurbanlık fiyatlarına ilişkin Osmaniye'den gelen notu paylaştı.
Gelecek-Saadet Grubu Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, Meclis Genel Kurulu'nda "Ticari hayatın düzenlenmesine ilişkin bir kanun düzenlemesi var. Ancak burada bu kanun düzenlemesini eksik bulduğumuzu tekrar ifade etmek istiyoruz. Burada cezaların arttırılmasıyla ticari hayatın tek başına düzenlenemeyeceği ticari hayattaki olumsuzlukların giderilemeyeceğinin altını çizmek istiyoruz.
Biz isterdik ki madem ki ticari hayatta ilgili bir düzenleme yapılıyor. AVM'lerle ilgili düzenlemelerin de bu çalışman içerisine konması, hal yasasıyla ilgili düzenlemenin de bu çalışman içine konması, diğer konulardaki zincir marketlerle ilgili sorunların da çözüm olarak bu çalışmanın içerisine konmasını beklerdik. Zincir marketler dedik, esnafımız zincir marketlerle maalesef artık rekabet edemiyor. Zincir marketlerle ilgili düzenleme yapılmadıktan sonra esnafımızı öldürmeye mahkum ediyoruz maalesef. Sayın Bakanım özellikle söyleyeceğim. Ya Allah aşkına bir zincir markette her şey satılabilir mi? Bir zincir marketin içine giriyorsunuz, züccacı eşyası satılıyor. Beyaz eşya satılıyor. Manav reyonu var, her şey var. Peki soruyorum şimdi züccacı eşyasının önüne yumurta koyabilir mi esnaf? Koyamaz. Dolayısıyla bu çarpık düzeni düzeltmek zorundayız. Burada bir düzenleme yapmak zorundayız.
Bunu özellikle paylaşmak istiyorum. Kanunla ilgili söyleyeceğim bunlar. Ben geçen gün sosyal medya hesabından salı günü şöyle bir tweet attım. Mecliste gündeme getirmek istediğiniz konular var mıdır diye önüme çok sayıda not ııı geldi. Bunlar iktidar partisindeki arkadaşlarla paylaşmak istiyorum. En çok gözümüze çarpan emeklilerle ilgili konu, mülakatla ilgili konu, öğretmen ataması, KYK mağduriyeti, süresiz nafaka ve genel olarak adalet sorunu. En çok ııı paylaşılan yorumlar bunlar olmuş. Ancak başka talepler de var. Iktidardaki arkadaşlara not olarak paylaşmak isterim. Engelli öğretmenlerin bir atama beklentisi var. Sözleşmeli sözleşmeli öğretmenlerin eş durum tayin hakkından yararlanmasıyla ilgili ııı mevcut prosedürün yeniden düzenlenmesi beklentisi var.
Üçü artı bir değil, bir artı bir şeklinde olsun diye bir beklenti var. Memur öğretmenlerin daha önce yüzde üç kontenjan haklarının yeriden verilmesi beklentisi var. Akademisyenler azam konusu profesör maaşlarının hakim savcı maaşlarına eşitlenmesi beklentisi var.
İnfaz yasasıyla ilgili adil bir düzenleme beklentisi yine ııı bir genel af beklentisi buradaki bazı konulara katılmıyorum ama beklentiler olduğu için paylaşıyorum. Kit taşeron işçileri sorunu, başı boş sokak hayvanları sorunu maalesef önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
Öğretmenlerin ataması bekliyor. Bununla ilgili de çok yorum gelmiş. Yüksek kira fiyatları da önemli sorunlardan birisi olarak karşımıza çıkmış. Şimdi en çok yorum olarak gelen konulara değinmek istiyorum. EYT emeklilik konusu EYT konusunda emeklilikte adalet, kıdemli emeklilik konusunda sanırım hakkaniyetli bir düzenlemeye ihtiyaç olacak. Bu konuda çok sayıda şikayet alıyoruz.
Memur emeklilerin normal memurlara yapılan seyyan enzamın kendilerine de yapılması gerektiği yönünde bir beklentisi var. Bunu özellikle paylaşmak istiyorum. Emekli maaşının düzenlenmesi büyük bir ihtiyaçtır. Emekli maaşları asgari ücret seviyesinin altında olmamalıdır. Bayram ikramiyeleri de asgari ücret seviyesinin altında olmamalıdır. Bunu da özellikle paylaşmak istiyorum.
Değerli milletvekilleri, memleketim Osmaniye'de kurbanlık fiyatlarıyla ilgili bize bir not geldi. Iki yüz yetmiş lira canlı kurbanın kilogram fiyatı. Bunun anlamı şudur. On bin lira maaş alan bir emekliye otuz yedi kilogram kurbanlık düşüyor. Otuz yedi kilogram kurbanlık olur mu? Olmaz. Bunun anlamı ne? Emekli maalesef kurban kesemeyecek. Tablo bu arkadaşlar. Emeklimiz içinde olduğu bu durumdan kurtarmak zorundayız. Yine mülakatlarla ilgili torpil olanın değil, hak edenin kazandığı objektif kriterlerin esas alındığı bir düzeni inşa etmek zorundayız.
Türkiye'de mülakat sistemini kaldırmak zorundayız. Bunu da tekrar kayıtlara geçmek istiyorum. Öğretmen atamaları konusunda ihtiyaca göre öğretmen ataması yapılsın dedik. Beş Eylül iki bin yirmi üç tarihinde Sayın Bakan'ın söylediği rakam altmış sekiz bin devletin ihtiyacı var dedi.
Atama yirmi bin. Bu çelişkiye de dikkat çekmek istiyoruz. Bu konuda da çok sık eleştiri geldi. KYK mağduriyeti ile ilgili çok fazla yorum geldi. Suçluyla suçsuzun ayrıldığı bir düzeni inşa etmek zorundayız. KYK mağduriyetini de bu anlamda gidermek zorundayız. Bunu da tekrar paylaşıyorum. Süresiz nafaka konusunda çok yorum gelmiş. Süresiz nafaka konusunun da hakkaniyet gözetilerek yeniden düzenlemeye ihtiyaç olduğunu bir kere daha altını çizmek istiyorum. En fazla da genel olarak adalet sorununa değilmiş. Değerli milletvekilleri Türkiye'de saydığımız bütün sorunların temelinde adalet sorunu vardır. Ekonomik krizinde temel sorunu Türkiye'deki hukuka olan güven sorundur. Dolayısıyla adaletin gerçekten mülkün temeli olduğu bir sistemi inşa etmek zorundayız diyorum" şeklinde konuştu.