İlimizde faaliyet gösteren zeytin üreticileri bu haftayı yılbaşına kadar iyi değerlendirmeli ve milli servetimiz olan zeytin ağaçlarının bakımını eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmelidir.
Soğuk havaların yurdu ele geçirmesi ile birlikte zeytin ağaçlarının kış bakımı geldi.
Bakım periyotları kaçırılmadan aylık periyotlar halinde çalışmalara başlanması önemli
Bu hususta budama, gübreleme ve ilaçlama faaliyetleri sırasıyla gerçekleştirilmelidir.
BUDAMA:
Zeytin ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır.
Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
ZEYTİN AĞAÇLARI ÜZERİNDE OBUR DAL BUDAMASI
Dallar anormal bir duraklama veya özsu dolaşımında bir sıkıntı sonucunda özsu birikiminin fazla olduğu kısımlarda gelişen kuvvetli sürgünlerdir.
Obur dallar hızlı bir şekilde gelişir ilk yılda 1,5 metreye kadar ulaşabilir. Bu dallardan ağaçlar özellikle temizlenmelidir.
Yiğit Osmaniye de bu noktada budama vakti gelmiştir.
GÜBRELEME
Zeytinde Gübreleme Ne Zaman Yapılır?
Sulamanın çok fazla olmadığı ağaçlarda en uygun gübreleme dönemi kış, ilkbahar ve sonbaharda uygulanmalıdır.
Gübreyi gövdeden 30 veya 90 cm yarıçapında toprağa ekilmelidir; yani taban gübresi uygulamaları taç iz düşümüne yapılmalıdır.
Bu sayede besin maddesinin aşırı konsantrasyonunun ağacı olumsuz etkilemesi önlenir. Toprak yılda en az 1 kez toprak analizi yapılmalı ve bir uzmana danışıldıktan sonra gübreleme programı hazırlanmalıdır.
Özellikle hasat sonrası yapılacak yaprak ve toprak uygulamaları; kış aylarına gözlerin daha güçlü girmesine (soğuklardan daha az etkilenmesine) neden olmaktadır.
Gözlerin kışı soğuk zararlarından etkilenmeden geçirmesi daha verimli bir yıl geçmesi anlamına gelir.
Bu dönemlerde topraktan dengeli gübreler yapraktan ise iz elementli (B, Zn, Mn gibi) yaprak gübreleri uygulanmalıdır.
İLAÇLAMA
Zeytin ağaçlarında kış bakımı olarak sıvı bakır, çinko fosfor, amino asit gibi değerlerle zeytin dirençli hale getirilmeli ve yapraktan Çiçek ve tomurcuklar ön besleme yapılmış olur.
Akabinde %2'lik bordo bulamacı ile bir ay sonra takviye edilip zeytin dal kanserine ve halkalı leke hastalığa karşı mücadele başlanmış olur.
Sevgili zeytin üreticileri bol bereketli ürünler diliyor, hayatta her şeyin hayırlısı ile en güzeli sizinle olmasını temenni ediyorum.
Yiğit Osmaniye 'de zeytin bakım vakti geldi!
Muhammet Burak Kıraç
Yorumlar