Antalya'da 5. Geleneksel Kültür Sanat ve Spor Şenliği düzenlendi Antalya'da 5. Geleneksel Kültür Sanat ve Spor Şenliği düzenlendi

Türkiye'de milyonlarca vatandaşın e-Devlet üzerinden ulaşabildiği alt-üst soy bilgileri, toplumun kökenine yönelik merakı artırırken, köken tespiti için DNA testi yapan şirketlere talep artış gösterdi. Uzmanlar, güvenilir olmayan laboratuvarlardan alınan raporlara temkinli yaklaşılması gerektiğini vurgularken, köken araştırmalarında bilimsel makalelerin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Türkiye Genetik Araştırmasında 81 İlden 4 Bin Kişi İncelendi

Bu kapsamda, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü önderliğinde Koç Üniversitesi Suna İnan Kıraç Vakfı, Sağlık Bilimleri, Rockefeller, Yale, Cardiff Üniversiteleri ve Icahn School of Medicine at Mount Sinai'nin katılımıyla yapılan geniş çaplı bir DNA araştırması yeniden gündeme geldi. Çalışmada, Türkiye’nin 81 ilinden yaklaşık 4 bin kişinin DNA'sı analiz edildi.

Türk Toplumunun Genetik Yapısı: İtalya ve İspanya ile Yakınlık

Araştırma, Türk toplumunun genetik yapısında önemli bir çeşitlilik bulunduğunu ortaya koydu. Bilim insanı Özçelik, Anadolu'nun Asya, Avrupa ve Afrika arasında bir köprü görevi gördüğünü ve Türk toplumunun İtalya'nın Toskana bölgesi ve İspanya ile genetik yakınlık taşıdığını belirtti. Bu bağın, Cilalı Taş Devri'nde Avrupa'ya göç eden Anadolu’nun ilk çiftçilerinin etkilerinden kaynaklanabileceğini söyledi.

Balkan, Kafkas ve Orta Doğu ile Ortak Genetik Yapı

Özçelik ayrıca, Türk toplumunun Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu toplulukları ile ortak genetik bileşenlere sahip olduğunu vurguladı. Araştırma sonuçları, Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında bir genetik köprü olma niteliğini taşımaya devam ettiğini ortaya koydu.

Editör: Fatma Hakkoymaz Şimşek