Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanan kurul, ekonomistlerin beklentilerini doğrulayarak faizi sabit bırakma kararını yineledi.

Ekonomistlerin Beklentileri Doğrultusunda Faiz Sabit Bırakıldı

Mayıs ayında da politika faizini yüzde 50'de sabit bırakan TCMB, haziran ayında da bu kararını sürdürdü. Ekonomistler, haziran ayında faizin değişmeyeceği yönünde öngörülerde bulunmuştu. Bu öngörüler doğrultusunda yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50'de sabit tutulmasına karar vermiştir" ifadelerine yer verildi.

Enflasyonda Geçici Kesinti

Açıklamada, mayıs ayında enflasyondaki zayıflamanın geçici bir kesintiye uğradığı belirtilerek, "Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflama mayıs ayında geçici bir kesintiye uğramıştır. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit etmektedir" denildi. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıların sürdüğü vurgulandı.

Dezenflasyon Yılın İkinci Yarısında Bekleniyor

Fiat Fiorino ile Sıfır Kilometre Araç Alma Fırsatı Fiat Fiorino ile Sıfır Kilometre Araç Alma Fırsatı

TCMB, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izlemeye devam edeceğini belirtti. "Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir" denildi. Aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceği ifade edildi.

Likidite Gelişmeleri Yakından İzlenecek

Kredi ve mevduat piyasalarındaki gelişmelerin yakından izleneceği belirtilen açıklamada, gerektiğinde ilave makroihtiyati adımların atılacağı ve sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağı belirtildi. TCMB, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleyeceğini vurguladı.

Veri Odaklı ve Şeffaf Bir Çerçevede Kararlar Alınacak

TCMB'nin açıklamasında, "Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır" ifadeleri yer aldı. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

Ekonomistlerin beklentilerini doğrulayan bu karar, piyasalar tarafından yakından izlenecek. Önümüzdeki dönemde TCMB'nin enflasyonla mücadelesinde nasıl adımlar atacağı merakla bekleniyor.

Editör: Mehmet Çardak