Deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte bulunan gölet, yıl boyunca çevresine hayat veriyor ancak yaz aylarında neredeyse tamamen kuruyarak gözden kayboluyor. 80 dönümlük bir alanı kaplayan ve 1 kilometrelik çevre genişliğine sahip olan Işıklı Göleti, ilkbahar yağışlarıyla dolarken, yaz aylarında su seviyesindeki düşüş nedeniyle kuruma noktasına geliyor.

Kargalar 200 Yıl Değil 15 Yıl Yaşıyor Kargalar 200 Yıl Değil 15 Yıl Yaşıyor

Silifke’nin Gözde Doğal Alanlarından Işıklı Göleti Yaz Aylarında Kuruma Tehlikesi Yaşıyor (1)

Tarım Alanları ve Çam Ağaçları ile Çevrili

Gölet çevresinde yer alan çam ağaçları ve geniş buğday tarlaları bölgeye doğal bir güzellik katıyor. Piknik ve dinlenme için de cazip olan bu bölge, doğaseverler için huzurlu bir kaçış noktası sunuyor. Gölet, 2 kilometre güneybatısında yer alan Işıklı Çağlayanı’na da hayat vererek çevresine yeşil bir alan oluşturuyor. Işıklı Çağlayanı’nın suyu, yaz aylarında bile devam eden akışıyla bölgedeki doğal döngüyü beslemeye devam ediyor.

Silifke’nin Gözde Doğal Alanlarından Işıklı Göleti Yaz Aylarında Kuruma Tehlikesi Yaşıyor (2)

Işıklı Göleti’nin Konumu ve Özellikleri

Dana Adası’na kuş uçuşu 5,5 kilometre, Yeşilovacık ve Boğsak koylarına 9 kilometre, Taşucu Koyu’na ise 16 kilometre mesafede bulunan Işıklı Göleti, hem çevre köyler hem de Silifke merkezine yakın bir konumda. Gölet, Akdere Obası’nın Bağalanı bölgesinde yer almakta olup, Işıklı Obası sınırına komşu konumda. Göletin doğu-kuzeydoğu yönünde 1 kilometre mesafede bulunan çimento fabrikası ise doğa ve sanayinin iç içe geçtiği bir görüntü sunuyor.

Su Seviyesindeki Dalgalanmalar Halkı Endişelendiriyor

Işıklı Göleti, özellikle yaz aylarında su seviyesinin hızla düşmesiyle dikkat çekiyor. İlkbahar ve kış mevsimlerinde su ile dolan bu gölet, yaz aylarında suyun çekilmesiyle neredeyse kuruma noktasına geliyor. Bölge halkı, göletin çevresinde piknik yaparak ve doğanın tadını çıkararak göletin korunmasına dikkat çekmek istiyor. Gölet çevresinde ziyaretçi yoğunluğu bahar aylarında artıyor.

Silifke’nin Gözde Doğal Alanlarından Işıklı Göleti Yaz Aylarında Kuruma Tehlikesi Yaşıyor (3)

Koruma Çabaları Artıyor

Bölge halkı, Işıklı Göleti’nin doğal yapısını ve su kaynaklarını koruma çabalarının artması gerektiğini belirtiyor. Hem bölgedeki tarımsal faaliyetler hem de doğal yaşam için büyük önem taşıyan göletin korunması, çevre dostu projelerin uygulanmasını gerekli kılıyor. İklim değişikliğiyle birlikte gölette gözlenen kuruma riski, halkı ve doğa tutkunlarını endişelendiriyor.

Doğal güzellikleri, tarımsal arazileri ve çevresindeki çam ağaçları ile bir yandan huzur veren Işıklı Göleti, bölgenin dikkat çeken doğal alanlarından biri olarak Silifke ve çevresinde ziyaretçi bekliyor.

Editör: Resul Özdil