Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik ile, özel öğretim kurumlarının ücretlendirme sisteminde köklü değişiklikler getirildi. Bu düzenlemeyle, okullarda öğrencilerden ders kitabı ücreti alınması yasaklanırken, diğer ücretlerde de ciddi sınırlamalar getirildi.
Ücretlerde Enflasyon Dışında Artış Yapılamayacak
Yeni yönetmelikle, okulların ücret politikalarına yönelik sıkı bir denetim getirildi. Artık özel okullar, eğitim ücretlerini belirlerken bir önceki eğitim-öğretim yılındaki ücretlerin üzerine yalnızca enflasyon oranında bir artış yapabilecek. Bu artış, TÜFE ve ÜFE oranlarının yarısı kadar olabilecek. Ayrıca, öğrenciler için okulda sunulan yemek, kahvaltı ve servis hizmetleri dışında kalan etüt, kıyafet, pansiyon gibi hizmetlerin ücretleri de bir önceki yılın ücretlerine bağlı kalacak. Okullar, belirledikleri tüm ücretleri kurumun internet sitesinde yayımlamak zorunda olacak. Bu sayede veliler, ücret değişikliklerini kolayca takip edebilecek.
Öğrencilere Kıyafet Zorunluluğu Yok
Özel okullarda, öğrencilere zorla kıyafet aldırmak veya markalı kıyafetler için velileri maddi olarak zorlamak yasaklandı. Artık, okulların belirlediği özel günlerde kullanılacak kıyafetler için de herhangi bir maddi yükümlülük getiremeyecek. Kıyafetlerin serbest piyasa koşullarında veliler tarafından temin edilmesi esas olacak. Bu durum, özel okulların belirli markalarla lisans sözleşmesi yaparak, velileri zorlamasına engel olacak.
Ücretsiz Eğitim Hakkı Sağlanacak
Yönetmelik, özel okullarda ücretsiz eğitim hakkına da önemli düzenlemeler getiriyor. Şehit ve gazi çocukları ile koruma altındaki çocuklar, devletin sağladığı bu haktan özel öğretim kurumlarında da yararlanabilecek. Bu çocuklar, yemek, kahvaltı, pansiyon ve kitap-kırtasiye gibi hizmetlerden, servis ücreti hariç, ücretsiz faydalanabilecekler. Ayrıca, özel okulların bünyesinde rehber öğretmen veya psikolojik danışman görevlendirilmesi zorunlu hale getirildi.
Yeni Eğitim Kurumları ve Hizmetler
Yönetmelikte, özel okullara dair yeni kurum türleri de tanımlandı. İlgi, istek ve yeteneklere yönelik olarak ilkokul çağındaki öğrencilere yönelik eğitim veren öğrenci etkinlik merkezleri kurulabilecek. Bu merkezlerde çocuklara sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetler sunulacak, ayrıca bireysel olarak ödev ve projelerine de destek sağlanacak. Ayrıca, rehberlik ve psikolojik danışmanlık merkezleri ile dil, konuşma ve ergoterapi hizmeti veren merkezler de yönetmelikte yer aldı.
Uluslararası Diploma ve Sertifika Programları
Özel okullar, 2025 yılı itibariyle, Türk programı dışında eğitim veren milletlerarası okullarda Türkçe ve Türk tarihi derslerine yer vermek zorunda kalacak. Ayrıca, özel okulların uyguladığı uluslararası diploma ve sertifika programları için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay alması gerekecek.
Marka Lisans Düzenlemesi
Marka lisans sözleşmesiyle okul markalarını başkalarına kullandıran okullar için de yeni kurallar getirildi. Artık, bir okulun marka lisans sözleşmesi yapabilmesi için, en az 5 okulun bulunduğu ve bu okulların 5 yıldır faaliyette olduğu bir sistem aranacak. Bu düzenleme, okulların marka kullanımını daha kontrollü ve denetimli hale getirecek.