Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvuran adaylar, üniversite tercihlerinde son günün 4 Ağustos 2024 olduğunu öğrenmiş oldu.

Tercih Süreci ve Tarihleri

YKS tercih işlemleri, 25 Temmuz 2024 tarihinde başlamıştı. Adaylar, ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden tercihlerini yapabiliyor. Tercih dönemi, 4 Ağustos 2024 tarihi saat 23.59’a kadar sürecek. Bu tarihten sonra yapılacak tercihler geçersiz sayılacak ve adaylar yerleştirme işlemleri için geç kalmış olacak.

Depremzede Adaylara Özel Düzenleme

ÖSYM’nin açıklamasında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 6 Şubat 2023 tarihli kararı doğrultusunda, depremden etkilenen illerdeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören adayların depremzede aday kontenjanından yararlanma durumlarının güncellendiği belirtildi. Bu düzenleme, afet bölgelerindeki adaylar için ek kontenjan fırsatları sunuyor.

Başvuru ve Yerleştirme Süreci

2024-YKS’ye 3 milyon 120 bin 870 aday başvurdu. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) ise 2 milyon 819 bin 362 aday katıldı. Tercihlerin tamamlanmasının ardından yerleştirme işlemleri başlayacak ve adaylar, belirledikleri üniversitelere yerleştirilecek. Yerleştirme işlemlerinin ardından, üniversite kayıt süreci başlayacak ve yeni eğitim yılı için hazırlıklar yapılacak.

Son Gün İçin Hatırlatma

Adayların tercih işlemlerini yaparken son gün olan 4 Ağustos 2024 saat 23.59’a kadar işlemlerini tamamlamaları gerektiğini unutmamaları önemle duyuruldu. Tercih sürecinin son günü yaklaşırken, adayların tercihlerini dikkatli bir şekilde gözden geçirmeleri ve işlemlerini zamanında yapmaları büyük önem taşıyor.

Kimler KYK Yurt Ücretinden Muaf Olacak?  İşte Ücret Alınmayacak Öğrenciler Kimler KYK Yurt Ücretinden Muaf Olacak? İşte Ücret Alınmayacak Öğrenciler

Sınav (11)

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

Adaylar, tercihlerini kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak yapacak.

Öte yandan daha önce ön bilgilendirmesi yapılan 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu da yayımlandı. Tercih yapacak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini kılavuz bilgileri doğrultusunda yapmaları gerekiyor.

Adaylar, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacak.

Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılacak. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak.

ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YKS tercih sonuçlarının, 2 Ağustos'taki son tercih tarihinden itibaren 2 hafta içinde erişime açılması bekleniyor.

19 Ağustos'ta başlayacak üniversite kayıtlarından önce sonuçların ilan edileceği tahmin ediliyor.

Muhabir: Resul Özdil