Türk Eğitim-Sen, eğitim çalışanlarının taleplerini ve eğitim sistemine yönelik önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

Okul (3)Eğitim Çalışanlarının Talepleri

Türk Eğitim-Sen, Öğretmen Meslek Kanunu (ÖMK) ile birlikte yeni eğitim-öğretim yılına dair eğitim çalışanlarının taleplerini tekrar gündeme getirdi. Sendika, 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren Öğretime Hazırlık Ödeneğinin bir maaş tutarında ve ayrım yapılmaksızın tüm eğitim çalışanlarına ödenmesini talep ediyor. Ayrıca, Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan çalışanların, yaptıkları fiili iş ve eğitim durumlarına göre bir defaya mahsus sınavsız Genel İdare Hizmetler Sınıfına alınmasını istiyor.

Okul (4)Ücret İyileştirmeleri ve Yeni Müfredat

İlçe müdürleri, şube müdürleri, müfettiş ve müfettiş yardımcılarının ücretlerinde iyileştirme yapılması gerektiği vurgulanırken, yeni müfredatın uygulama sürecinde öğretmenlerin görüş ve önerilerine dayalı revizyonların yapılması gerektiği belirtildi. Yeni müfredat, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda ilk kez uygulanacak. Türk Eğitim-Sen, müfredata yönelik görüşlerini Milli Eğitim Bakanlığı'na sunduklarını ve uygulama sürecini yakından takip edeceklerini ifade etti.

Okul (2)Okullaşma Oranları ve Derslik İhtiyacı

MEB 2022-2023 istatistiklerine göre okullaşma oranlarının okul öncesinde yüzde 84,95, ilkokulda yüzde 93,85, ortaokulda yüzde 91,21, ortaöğretimde ise yüzde 91,70 olduğunu belirten Türk Eğitim-Sen, bu oranların yüzde 100'e ulaşmasının ülkenin kalkınmasının birincil şartlarından biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, derslik başına düşen öğrenci sayısının ilkokul ve ortaokulda 23, ortaöğretimde ise 22 olduğu ifade edildi. İstanbul ve Diyarbakır'da derslik başına düşen öğrenci sayısının ilkokul ve ortaokulda 29, Tekirdağ'da 28, Bursa, Adana ve Mersin'de 27, Gaziantep'te 30, Şanlıurfa'da 31 olduğu belirtildi. Ortaöğretimde ise derslik başına düşen öğrenci sayısının İstanbul, Kahramanmaraş ve Kayseri'de 24, Osmaniye ve Van'da 25, Ağrı ve Kilis'te 26, Hatay, Hakkari ve Şanlıurfa'da 27, Diyarbakır'da 28 olduğu vurgulandı. Derslik ve öğretmen açığının giderilmesinin, sınıfların mevcudunun düşürülmesinin öğretmenlerin sağlıklı ders işlemesi ve eğitim-öğretimin kesintisiz yürütülmesi bakımından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Okul 5

Hijyen ve Yardımcı Personel İhtiyacı

Yeni eğitim-öğretim yılında okulların hijyen bakımından hiçbir eksiğinin olmaması için yardımcı personel ihtiyacının karşılanması gerektiği ifade edildi. Okullara hizmetli alımının kadrolu olarak yapılması, yetersiz kalındığında ise İş-Kur üzerinden personel temininin en geç Ağustos ayında gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, okulların temizlik malzemelerinden materyal eksikliğine kadar tüm ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiği belirtildi.

Deprem Ve Okul2Sonuç

Türk Eğitim-Sen, yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin taleplerini ve önerilerini kamuoyuyla paylaştı. Eğitim sisteminin milli, çağdaş ve bilimsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurgulayan sendika, öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerinin tamamlanmadan, eğitim çalışanlarının huzurlu kılınmadan ve motivasyon artırıcı tedbirler alınmadan müfredat dahil hiçbir projenin arzu edilen başarıyı sağlayamayacağını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, eğitim-öğretim yılı başlamadan önce gerekli adımları atarak, yeni döneme hazır hale gelmesi büyük önem taşıyor.

Muhabir: Resul Özdil