1994 yılında Osmaniye İl Özel İdaresi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Osmaniye Sanayici İş Adamları Derneği iş birliğiyle kurulan Osmaniye OSB, 30 yıllık sürede önemli bir büyüme kaydederek bölgenin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol üstlendi.
Bugün 700 hektarlık bir alana yayılan Osmaniye OSB, yeni yatırım taleplerini karşılamak için çevresindeki arazilerin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar başlattı.
Osmaniye OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şerif Tosyalı, karma bir OSB niteliğindeki tesislerde 115 sanayiciye tahsis edilmiş 141 parsel bulunduğunu belirterek, yeni yatırım talepleri karşısında genişleme faaliyetlerinin sürdüğünü vurguladı. Tosyalı, "Bölgemizin etrafındaki hazineye ait arazilerden su havzasının dışında tespit ettiğimiz 375 ve 280 dönümlük iki ayrı alan var. 375 dönümlük ilave alanın kamulaştırma ve imar plan çalışmaları devam ediyor. 280 dönümlük ilave alanın yer seçim sınırları kesinleşti, zemin etüdü ve imar plan çalışmaları sürüyor," dedi.
Yeni Ulaşım ve Enerji Yatırımları
Tosyalı, Osmaniye OSB'nin Adana, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi illerin ortasında, stratejik bir konumda bulunduğunu ve iki devlet karayolu ile bir otoyol bağlantısına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, demiryolu ve deniz yolu ulaşım olanaklarının yakında sağlanacağını söyledi. Dünya Bankası'nın kredisiyle Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak 13 kilometrelik demiryolu yapım işinin ihale sürecinin devam ettiğini ve bu yıl içinde inşaat çalışmalarına başlanacağını ifade etti. Bu demiryolu hattının, OSB'yi limana ve ulusal demiryolu ağına bağlayacağını açıkladı.
Yenilenebilir Enerji ve Çevreci Uygulamalar
Osmaniye OSB, çevreci yatırımlara da büyük önem veriyor. Tosyalı, "9 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Güneş Enerjisi Santrali (GES), 30 yıl boyunca hizmet verecek. Yedi yılda tüm finansman maliyetini karşılayacak olan tesis, bugüne kadar ürettiği elektrikle kendi finansmanını sağlamıştır," dedi. 2015 yılında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nden "En Çevreci OSB" ödülünü aldıklarını hatırlatan Tosyalı, çevreci uygulamalara devam edeceklerini belirtti.
Doğalgaz ve Atıksu Arıtma Tesisleri
Tosyalı, OSB'deki doğalgaz yatırımları hakkında da bilgi vererek, 2021 yılında yaklaşık 1.3 milyar m³ doğalgazın sanayiciler tarafından kullanıldığını söyledi. Ayrıca, doğalgaz ihtiyacını karşılamak için yeni bir RMS/A istasyonunun kurulumunun sona erdiğini belirtti.
Atıksu arıtma tesisi kapasitesinin 7.600 m³/gün seviyesine çıkarıldığını ifade eden Tosyalı, "Tesisimiz Nisan 2009'dan beri kesintisiz işletilmektedir. Kapasitenin yetersiz kalacağı tespit edildikten sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvurarak projemizi onaylattık ve tesisimizi genişlettik," dedi.
Teknokent Açılıyor
Son olarak, Tosyalı, OSB içerisindeki Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ni (Teknokent) aktif hale getirme çalışmalarına başladıklarını belirtti. Yazılımcı, tasarımcı gençler ile Ar-Ge'ye ağırlık veren sanayicilerden talep beklediklerini ifade etti.
Osmaniye OSB, genişleme adımları ve çevreci yatırımlarıyla bölge ekonomisine katkı sağlamaya devam ederken, sanayicilere sunduğu altyapı olanakları ile de yatırımcılar için cazip bir merkez olmayı sürdürüyor.