"A2"den "Baa1" seviyesine çekilen kredi notu, ülkenin artan jeopolitik riskleri ve ekonomik zayıflığıyla bağlantılı olarak değerlendirildi. Moody's, kredi notu görünümünü ise negatifte tutmaya devam etti.

Moody’s Türkiye'nin Kredi Notu Açıklamasını Yapacak Beklentiler Ve Zamanlama (2)Moody's'in açıklamasında, İsrail'in hem döviz hem de yerel para birimi cinsinden kredi notunun indirildiği belirtilirken, bu kararın ardındaki en önemli etkenin bölgedeki jeopolitik risklerin ciddi boyutlara ulaşması olduğu ifade edildi. Özellikle Gazze'de ateşkes olasılığının azalması ve iç siyasi belirsizliklerin artması, İsrail'in ekonomik geleceği üzerinde ciddi baskılar yaratıyor.

Açıklamada, ülke ekonomisinin önceki çatışmalardan farklı olarak daha kalıcı bir zayıflık dönemine gireceği ve güvenlik riskleri nedeniyle ekonomik toparlanmanın beklenenden daha yavaş olacağı vurgulandı. Bu durumun, kamu maliyesi üzerinde daha uzun vadeli olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekildi.

Cumhurbaşkan Erdoğan, Irak Başbakanı ile görüştü Cumhurbaşkan Erdoğan, Irak Başbakanı ile görüştü

Moody’s Türkiye'nin Kredi Notu Açıklamasını Yapacak Beklentiler Ve Zamanlama (1)Moody's'in Şubat 2023'te İsrail'in kredi notunu "A1"den "A2"ye düşürmesinin ardından, Ekim ayında da bu notu olası bir indirim için incelemeye aldığı hatırlatıldı. Son değerlendirmede ise ülkenin kredi notu "Baa1"e indirilirken, negatif görünümün korunması Moody's'in aşağı yönlü risklerin sürdüğüne dair uyarısı olarak değerlendiriliyor.

Izlenen bu gelişmeler, İsrail ekonomisinde önümüzdeki dönemde yaşanabilecek daha derin yapısal zorluklara işaret ediyor.

Editör: Resul Özdil