Halihazırda 2 bin 251 kilometre olan YHT ve HT hat uzunluğunun, yüzde 83 artışla 2027 yılı itibarıyla 4 bin 122 kilometreye ulaşacağını açıkladı. Bakan Uraloğlu, mevcut ve planlanan projelerin detaylarını kamuoyuyla paylaştı.
Ankara-İstanbul Arası 80 Dakikaya Düşecek
Uraloğlu, Türkiye'nin dört bir yanını YHT ağlarıyla bağlamayı hedeflediklerini belirterek, "350 kilometre/saat hızla çalışacak Ankara-İstanbul Süper Hızlı Treni'nin çalışmalarına başladık. Bu proje hayata geçtiğinde iki şehir arasındaki seyahat süresi 80 dakikaya inecek. Süper Hızlı Tren'in 2034 yılında tamamlanması planlanıyor" dedi.
Ankara-İzmir 3 Saat 30 Dakikaya Düşüyor
Ankara ile İzmir arasındaki mevcut demiryolu hattında 14 saat süren yolculuk süresinin, devam eden hızlı tren projesiyle 3 saat 30 dakikaya düşeceği ifade edildi. Bakan Uraloğlu, 508 kilometrelik hattın 2027 yılında tamamlanacağını belirtti.
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Arasında 2 Saat 15 Dakika
Uraloğlu, özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri için büyük önem taşıyan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattında, seyahat süresinin 6 saat 23 dakikadan 2 saat 15 dakikaya ineceğini söyledi. Toplam 303 kilometre uzunluğundaki proje, 50 tünel, 63 köprü ve viyadük ile bölgenin ulaşım altyapısını güçlendirecek.
Halkalı-Kapıkule: Avrupa'ya Köprü
Halkalı-Kapıkule hızlı tren hattı projesinin, Asya ve Avrupa arasında taşımacılıkta stratejik bir köprü olacağını vurgulayan Uraloğlu, bu hattın tamamlanmasıyla İstanbul-Edirne arasındaki yolculuk süresinin 4 saatten 1 saat 30 dakikaya düşeceğini belirtti. Projenin altyapısında yüzde 92 oranında ilerleme kaydedildiği açıklandı.
Bursa-İstanbul ve Karaman-Ulukışla Hatları
Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hattında ise Ankara-Bursa ve Bursa-İstanbul arasındaki seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya inecek. Karaman-Ulukışla arasında yeni planlanan hattın, 1 saat 35 dakikalık bir yolculuk imkanı sunacağı aktarıldı.
Ulaştırmada Büyük Hedef
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin demiryolu yatırımlarıyla hem ulaşım maliyetlerini düşürdüğünü hem de çevre dostu taşımacılığı desteklediğini vurguladı. "Vatandaşlarımız için konforlu, hızlı ve ekonomik bir seyahat ağı oluşturmak için durmadan çalışıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin demiryolu vizyonu, 2027 yılına kadar sürecek projelerle dünyada örnek teşkil edecek bir seviyeye ulaşmayı hedefliyor.