2017 yılında Türkiye'de ilk kez görülen bu zararlı böcek, özellikle 2023 yılındaki yağışlı bahar mevsiminde ilaçlamaların etkisiz kalmasıyla bazı bölgelerde ekonomik kayıplara yol açtı. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı, "Kahverengi Kokarca İle Mücadele Seferberliği"ni başlatarak zararlının popülasyonunu kontrol altına almak için kapsamlı adımlar attı.

Biyolojik Mücadelede Samuray Arısı Üretimi

Mücadelenin en önemli ayağını biyolojik yöntemler oluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı itibarıyla 35 ilde toplam 207 bin 286 "samuray arısı" üretimi gerçekleştirdi ve bu arıları kahverengi kokarca popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla doğaya saldı. 2025 yılı için hedeflenen samuray arısı üretimi ise 300 bin olarak belirlendi. Samuray arısı, kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olarak biyolojik mücadelede büyük rol oynuyor. Bu sayede hem ekosistemin korunması hem de kimyasal ilaçların kullanımının azaltılması hedefleniyor.

35 İlde Mücadele: 508 Lokasyonda Takip

2024 yılında başlatılan seferberlik kapsamında 35 ilde, 196 ilçede toplam 508 farklı lokasyonda kahverengi kokarca böceğinin popülasyonu yakından takip ediliyor. Bu süreçte 1272 teknik personel sahada aktif olarak görev alıyor. Ayrıca üreticilere yönelik geniş çaplı bilgilendirme çalışmaları da yapıldı. Toplamda 99 bin 96 üreticiye ve 1122 sektör temsilcisine konuyla ilgili eğitim verildi, 89 bin 810 eğitim materyali dağıtıldı. Ayrıca, konunun ciddiyetine dikkat çekmek için kamu spotları hazırlandı.

Biyoteknik ve Kimyasal Mücadele Yöntemleri

Zararlıya karşı biyoteknik yöntemler de devreye alındı. Feromon tuzaklar kullanılarak böceğin yakalanması ve popülasyonun azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda 4 bin 150 feromon tuzağı satın alınmış olup, 3 bin 500 adedi dağıtılmış durumda. Önümüzdeki ay içerisinde ise 650 feromon tuzağının daha dağıtılması planlanıyor.

Kimyasal mücadele için ise 2021'den bu yana ruhsatlandırılan dört kimyasal ilaç ve bir feromon tuzak kullanılıyor. Ayrıca 2024 yılı için şeftali, elma, armut, kivi, Trabzon hurması, ceviz, incir ve turunçgillerde kimyasal mücadeleye yönelik tavsiye edilen ilaç listeleri oluşturuldu. Fındık alanlarının tamamının ilaçlanması yerine daha çok kışlak alanlarda mekanik ve biyosidal ürünlerle mücadele yapılması ekonomik açıdan daha avantajlı görülüyor.

"Emeklilere 2024 Müjdesi: %30’a Varan Maaş Artışı!" "Emeklilere 2024 Müjdesi: %30’a Varan Maaş Artışı!"

Bölgelerde Yoğun Mücadele

Özellikle Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Bartın gibi Karadeniz illerinde yoğun popülasyon görülen kahverengi kokarca için kışlak mücadelesine ağırlık veriliyor. Bu illerde, fındık başta olmak üzere, sahil bölgesinde yetişen tarımsal ürünler risk altında. Bu bölgelerde kullanılmak üzere kimyasal alımları için bölgelere bütçe aktarılmış durumda.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen bu kapsamlı mücadele, Türkiye genelinde bitkisel ürünlerin korunmasını ve tarımsal zararlının neden olduğu ekonomik kayıpların en aza indirilmesini amaçlıyor.

Muhabir: Haber: Resul Özdil / Foto: AA