Kahraman, iptal kararının Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun eksikliklerini ortaya koyduğunu ve yeni bir kanun için bir fırsat olduğunu belirtti.
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan davada Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kısmi iptal kararının gerekçeli metni Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararın 9 ay sonra yürürlüğe gireceğini hatırlatan Kahraman, mevcut kariyer basamakları yazılı sınavını ve sürecini etkilemeyeceğini söyledi. Bu nedenle 19 Kasım 2023 tarihinde planlanan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'nın yapılacağını ve sınav sonuçlarına göre uzman ve başöğretmenlik unvanları alınabileceğini açıkladı.
Mahkemenin iptal kararı gerekçesine değinen Kahraman, adaylık ve kariyer basamaklarında ilerleme süreçlerinin yeterince açık ve net olmamasını iptal sebebi olarak gösterdiğini ifade etti. Bu durumun yeni bir yasal düzenlemeyi zorunlu kıldığını belirten Kahraman, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun adaylık ve kariyer basamaklarında ilerleme süreçlerini içerecek şekilde revize edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kahraman, öğretmenlerin hukuki ve idari tasarrufların sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmaması gerektiğini, iptal kararının mağduriyet yaratmaması için Bakanlık'ın hızla yeni bir meslek kanunu için çalışmaya başlaması gerektiğini söyledi.
Son olarak Kahraman, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun genişletilmesi ve mesleğin usul ve esaslarını düzenleyen bir kanun haline getirilmesi gerektiğini ve kariyer basamakları sürecinin belirsizlik içinde bırakılmaması gerektiğini vurguladı.