Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Tunceli ve Malatya'da meydana gelen depremlerin ardından Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki riskli bölgeleri işaret ederek, Bingöl, Bitlis, Muş ve Van illerini özellikle dikkate alınması gereken yerler olarak belirtti.
Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki kırılmanın devam ettiğini belirten Moriwaki, önceki Elazığ ve Kahramanmaraş depremlerinin ardından bu bölgede bir süreklilik olduğunu ifade etti.
Artçı sarsıntıların 2 yıla kadar devam edebileceğini belirten Japon deprem uzmanı, özellikle Bingöl, Bitlis, Muş ve Van illerinde bir deprem riski bulunduğunu vurguladı.
Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın uzun bir aradan sonra 24 Ocak 2020'de 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremi ve ardından gelen Kahramanmaraş depremleri ile kırıldığını belirtti.Fay hattındaki stres birikimlerinin devam edeceğini ifade eden uzman, Hatay'dan sonra denizde ve Kıbrıs tarafında kırılma olabileceği ihtimalini de değerlendirdi.
Türkiye'nin deprem haritasında riskli bölgede yer aldığını vurgulayan Moriwaki, Türkiye genelinde her zaman deprem olabileceği gerçeğiyle hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.
Moriwaki, binaların depreme dayanıklılığında zemin seçiminin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, kentsel dönüşüme destek olunması ve karbon fiber kaplamanın ekonomik bir çözüm olduğunu belirtti.
Uzman, depreme hazırlıklı olmanın önemini vurgulayarak, Marmara Bölgesi ve İzmir'in yanı sıra Türkiye genelinde her bölgede deprem olabileceği uyarısında bulundu.Seminerlerinde karbon fiber kaplamanın yapı güçlendirmesinde etkili bir çözüm olduğunu anlatan Moriwaki, acil kentsel dönüşümü tamamlamak gerektiğini ifade etti.