Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, Türkiye'nin iş gücü piyasasındaki sorunlarını ve asgari ücret uygulamasını değerlendirdi.

Yıldırım, nüfusun yaşlanması, nitelikli eleman eksikliği, ara eleman sıkıntısı ve üniversite eğitiminin teorik olması gibi sorunlara dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye genelinde tek bir asgari ücret uygulamasının hatalı olduğunu savunarak, asgari ücretin kademeli olarak belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Üniversite eğitimlerinin teorik kaldığını, yapılan stajların kâğıt üzerinde gerçekleştiğini söyleyen Yıldırım, ülkenin tamammda tek asgari ücret uygulanmasının yanlış olduğunu ifade etti.

Yıldırım "İlk girişte uygulanan baz ücretin bir süre sonra kıdem, bölgesel ve sektörel anlamda farklılık göstermesi doğaldır. Bu konu taraflarca tartışılmalı" dedi. BM verilerine göre 2022 yılı itibarıyla Türkiye nüfusunun yüzde 64,2'sinin 15-59 yaş aralığında iken 2050'de bu oranın yüzde 55,9'a düşmesinin öngörüİdüğünü kaydeden Yıldırım, "Doğurganlık hızı 200 f de 2,38 iken 2022'de 1,62'ye düşmüştür. Bu oran, nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un çok altındadır. Bu bakımdan genç nüfus avantajımızı kaybetmeden uygulanacak istihdam politikaları stratejik önem arz etmektedir" diye konuştu.

"Maraş depremlerinden sonra Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve hatta Adana'da depremden zarar görmese de çalışacak insan bulunamadığı için aylarca faaliyete geçemeyen işyerleri oldu" diyen Yıldırım, şunları kaydetti: Marmara Sanayi Bölgesi'ndeki sigortalı sayısı Türkiye toplamının yüzde 36,36'smı oluşturuyor. Bu iş gücü, Türkiye gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 37,88'ini üretiyor. Marmara Sanayi Bölgesi'nin desantralizasyonu ülkemiz için stratejik öneme sahiptir." dedi.