Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile birlikte tüketici ve konut verileri, doğrudan satış sistemleri ve ticari uygulamalarla ilgili idari düzenlemeler getiriliyor.

YDS Sınavı İçin Geri Sayım Başladı: Adaylar Son Kontrolleri Yapıyor YDS Sınavı İçin Geri Sayım Başladı: Adaylar Son Kontrolleri Yapıyor

Dijital Tüketici Kredileri

Yeni yasaya göre, tüketici kredisi sözleşmeleri dijital ortamda da yapılabilecek. Ancak, tüketici kredisi sözleşmesinin yazılı ya da mesafeli olmaması durumunda geçerliliği olmayacak. Kredi verenler ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler, artık bilişim veya elektronik haberleşme cihazları üzerinden gerçekleştirilebilecek. Belirli süreli kredi sözleşmelerinde ise, tüketicinin yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısı üzerinden talepte bulunmaması halinde kredinin ödenmesi durdurulacak.

Doğrudan Satışta Yeni Düzenlemeler

Yasa, doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi niteliğinde olmasını zorunlu kılarken, bu sistemin mal veya hizmet satışına dayalı olarak yapılandırılmasını gerektiriyor. Doğrudan satış sisteminden yararlanan tüketicilere, 30 günlük cayma hakkı tanınıyor. Ayrıca, bu sistemde yer alanlar, tüketicilere mal veya hizmet satışı öngörmeyen yenileme, paket veya aidat gibi isimler altında ek bedel talep edemeyecek.

Artan İdari Cezalar

Yeni düzenleme ile birlikte, haksız ticari uygulamalara karşı idari para cezaları da artırılıyor. Haksız ticari uygulamalara aykırı hareket edenler için, üç aya kadar tedbiren durdurma ve 60.000 TL'den 600.000 TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek. Bu ceza, aykırılığın ülke genelinde gerçekleşmesi durumunda 6 milyon TL'ye kadar çıkabilecek.

Gayrisafi gelirin yanlış bildirilmesi veya hiç bildirilmemesi halinde, ön ödemeli konut satışlarında 6 milyon TL, diğer satışlarda ise 1 milyon TL idari para cezası öngörülüyor.

Piramit satış sistemleriyle ilgili düzenlemeler de yasada yer almakta; bu sistemleri başlatan ya da ticari amaçlarla yayan kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanacak.

Yeni yasayla birlikte, tüketicilerin korunması ve haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesi hedeflenirken, bildirimde bulunmayanların karşılaşabileceği idari yaptırımlar dikkat çekiyor. Uzmanlar, düzenlemelerin özellikle sektördeki şeffaflığı artıracağını ve tüketicilere daha iyi hizmet sunulmasını sağlayacağını belirtiyor.

Editör: Sude Elif Sezen