Türkiye’de Kadın Girişimciliği ve Başarı Hikayeleri Türkiye’de Kadın Girişimciliği ve Başarı Hikayeleri

 20 Ekim 2023'te Gülen'in ölüm haberi FETÖ'ye yakın internet siteleri tarafından duyurulurken, bu tarih aynı zamanda Türkiye’nin yakın tarihindeki en büyük hukuki kumpaslardan biri olan Ergenekon Davası'nın ilk duruşmasının yapıldığı güne denk geldi. 12 yıl boyunca manşetlerinden FETÖ kumpaslarını ifşa eden SÖZCÜ gazetesi, bu tarihi tesadüfe dikkat çekti.

Ergenekon Kumpasının Başlangıcı

Ergenekon kumpası, 12 Haziran 2007’de İstanbul Ümraniye’de bir gecekonduda bulunan el bombalarının ardından başlatılan soruşturma ile başladı. İlk duruşması, 20 Ekim 2008'de Silivri Cezaevi'nde görüldü. Bu davada yüzlerce asker, gazeteci, aydın ve bilim insanı terör örgütü üyesi olmakla suçlandı. FETÖ'nün kontrolündeki emniyet ve yargı mensupları tarafından sahte delillerle oluşturulan dosyalar, binlerce sayfayı bulan iddianameler ve gizli tanık ifadeleri üzerinden sanıklar uzun süre hapsedildi. Ergenekon davası, FETÖ'nün Türkiye'deki devlet kurumlarına yerleşme ve muhaliflerini sindirme planının en önemli ayaklarından biri olarak tarih sayfalarına geçti.

Sozcujpg D9Q5064A R Ei T E Q382 Jvt JgKumpasın Kapsamı

Ergenekon süreci boyunca 100 binden fazla telefon dinlenirken, 60 bin kişi hakkında yasa dışı izleme yapıldı. 3 bin kişi takip edilip bin 360 kişi ifade verdi. 588 kişi tutuklandı ve davada 44 gizli tanığın ifadesi yer aldı. Bu süreçte, 17 bini aşan sayfa sayısıyla toplam 19 iddianame hazırlandı. Ancak yıllar sonra bu davanın tamamen FETÖ tarafından yürütülen bir kumpas olduğu ortaya çıktı.

Kumpasın Mağdurları

Ergenekon Davası sırasında birçok isim, aklanmadan önce hayatını kaybetti. Sanıklardan Kuddusi Okkır, Silivri Cezaevi’nde yakalandığı kanserden vefat etti. Gazeteci İlhan Selçuk, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, emekli Albay Arif Doğan gibi önemli isimler yargı sürecini göremeden yaşamlarını yitirdi. Ayrıca Yarbay Ali Tatar, hakkında çıkarılan yeniden tutuklama kararı sonrasında intihar ederek hayatına son verdi. FETÖ kumpaslarının bir başka mağduru olan MİT yöneticisi Kaşif Kozinoğlu ise Silivri Cezaevi’nde kalp krizi geçirerek mahkemeye çıkamadan öldü.

Adalet 12 Yıl Sonra Yerini Buldu

Ergenekon kumpasıyla karartılan hayatlar, 2019 yılında mahkemenin sanıkların beraatına karar vermesiyle bir nebze olsun aydınlandı. Mahkeme, tüm sanıkları 4403 gün sonra beraat ettirerek, FETÖ'nün kurduğu kumpasın adaletsizliğini ortaya koydu.

Fetullah Gülen

FETÖ’nün Sonu: Gülen’in Ölümü

FETÖ'nün elebaşı Fethullah Gülen, 20 Ekim 2023 tarihinde ABD’nin Pensilvanya eyaletinde, uzun süredir yaşadığı çiftlikte hayatını kaybetti. 80'li yaşlarının sonuna gelen Gülen, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı ve demans gibi kronik sağlık sorunları yaşıyordu. Örgütün resmi yayın organları ve yakın internet siteleri, terör örgütü liderinin ölüm haberini duyurdu. Gülen’in ölüm haberi, örgüt içinde ciddi bir liderlik mücadelesi doğururken, örgütün geleceği ve milyarlarca dolarlık servetin nasıl paylaşılacağı konusunda sorular doğurdu.

FETÖ'nün kontrolündeki medya ve emniyet mensupları tarafından yıllarca sürdürülen kumpasların, Gülen’in ölümüyle nasıl bir sürece evrileceği merak konusu olurken, örgütün kurduğu tuzaklar ve mağdur ettiği binlerce insanın acısı hala taze. Gülen’in ölümüyle birlikte, kurduğu yapının geleceği ve örgüt içi çekişmeler ise kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

Editör: Resul Özdil