Evrensel temel gelir, devletlerin vatandaşlarına karşılıksız olarak gelir sağlaması durumudur. Bu sosyal yardım programı, yoksulluğun, işsizliğin ve küresel krizlerin etkilerini azaltmayı amaçlar.
Mevcut sosyal destek programlarından farklı olarak ayrıntılı ihtiyaç tespite dayanmaz ve herhangi bir şart aranmamaktadır. Temel gelirin amacı refahın toplum geneline yayılmasıdır.
Bu çalışmanın amacı, evrensel temel gelirin etkinliğini ve Türkiye’de uygulanabilirliğini analiz etmektir.
Evrensel temel gelirin, işsizlik, gelir eşitsizliği ve sosyal yardım programlarının etkisi üzerindeki potansiyel etkilerini incelemek önemlidir.
Bu makale, evrensel temel gelirin Türkiye’de uygulanabilirliğini ele alarak, bu önemli konunun daha fazla anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Evrensel temel gelirin potansiyel avantajları ve dezavantajları, gelecekteki politika tartışmaları için önemli bir çerçeve sunmaktadır.
Kaynaklar:
- Antonides, Gerrit ve Haagsma, Rein (2015). “The Impact of a Basic Income on Labour Supply and Work Performance.” Wageningen University of Life Sciences and Research Centre Development Economic Chair Group.
- Alksne, Simona ve Frelihs, Reinis (2019). “Universal Basic Income: A step towards equality or government’s insolvency? The case of Latvia.” Stockholm School of Economics, Nisan 2019, Riga.
Hatice Sapmaz
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 4, 25-35, 05.10.2022