Yeni yılın başlamasıyla birlikte emekliler, enflasyon rakamlarını beklemeye başladı. Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının enflasyon farkıyla yüzde 37-38 civarında artması bekleniyor. Ancak, AK Parti'deki beklentiler işçi ve esnaf emekli maaşlarının da memur emeklisine yapılacak yüzde 50'lik zam oranında artırılması yönünde.

Asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zam ve memurlar ile memur emeklilerine yapılacak yüzde 50'lik maaş zammı, işçi ve esnaf emeklilerinin beklentilerini artırdı. Mevcut mevzuata göre SGK ve Bağ-Kur emeklilerine temmuz-aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Yarın açıklanacak aralık ayı enflasyon oranı ile esnaf ve işçi emeklilerine yapılacak zam da netleşmiş olacak.

BUSİAD’dan Togg çıkarması BUSİAD’dan Togg çıkarması

Merkez Bankası'nın yıllık enflasyon tahmini yüzde 65 olarak açıklanmıştı. Eğer enflasyon yıllık yüzde 65 artış gösterirse, SGK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşları yaklaşık yüzde 37-38 civarında artacak. Ancak, AK Parti'deki beklentiler işçi ve esnaf emekli maaşlarının da, memur emeklisine yapılacak yüzde 50'lik zam oranında artırılması yönünde.

AK Parti kulislerinde, en düşük emekli aylıklarının 7 bin 500 liradan 11 bin lira seviyesine çıkarılabileceği konuşuluyor. Ancak, ekonomi yönetimi işçi ve esnaf emeklilerinin maaşlarının son altı aylık enflasyona, yıllık büyüme oranının da eklenerek en fazla yüzde 42 oranında artırılmasını istiyor. Bu durumda AK Parti ile ekonomi yönetimi arasında emekli zamları konusunda görüş farkı ortaya çıkıyor.

AK Parti yönetiminin ve milletvekillerinin işçi ve esnafın emekli maaşlarının da yüzde 50 artırılması yönündeki beklentisi, yerel seçimlerin yaklaşmasıyla daha da önem kazanıyor. Emekli zamlarındaki artışın yanı sıra asgari ücretteki işveren desteğinin de 500 liradan 700 liraya çıkarılması, mini bir torba teklif olarak TBMM gündemine getirilebilir.

Emekli aylıklarındaki artışa ilişkin beklentilerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, enflasyon rakamları açıklandıktan sonra netleşecek. Bu durumda, 16 Ocak'ta başlayacak olan TBMM'nin gündeminde emekli aylıkları ve asgari ücretteki işveren desteğiyle ilgili düzenlemelerin yer alması bekleniyor.