Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), alkol ve şekerli tatlandırılmış içecekler gibi sağlıksız ürünlere uygulanan küresel vergi oranının düşük olduğunu belirterek, bu ürünlere daha yüksek vergi uygulanması çağrısında bulundu. DSÖ'nün açıklamasında, dünya genelinde her yıl 2,6 milyon kişinin alkol, 8 milyondan fazla kişinin ise sağlıksız beslenme nedeniyle hayatını kaybettiği vurgulandı.
Açıklamada, DSÖ direktörlerinden Dr. Rudiger Krech'in, sağlıksız ürünlerin vergilendirilmesinin daha sağlıklı nüfuslar oluşturacağına dikkat çekerek, alkol vergilerinin şiddetin ve trafik kazalarının önlenmesine de yardımcı olduğunu ifade ettiği bildirildi. Özellikle içki tüketimini azaltmak amacıyla alkol vergisini artıran ülkelerde, alkol kaynaklı hastalıklardan ölümlerin azaldığına dair örnekler paylaşıldı.
DSÖ'nün verilerine göre, 108 ülke bu tür içecekler için vergi uygularken, dünya genelinde ortalama tüketim vergisinin içecek fiyatının yalnızca yüzde 6,6'sını oluşturduğu belirtildi. Öte yandan, en az 148 ülkenin alkollü içecekler için ulusal düzeyde tüketim vergisi uyguladığı, ancak şarap için çoğu Avrupa'da olmak üzere en az 22 ülkede özel tüketim vergisinden muafiyet uygulandığı kaydedildi.
DSÖ, bu tür içecekler için tüketim vergisinin uygulanmasını desteklemek amacıyla ülkelere teknik rehberlik sağlamak üzere alkol vergisi politikalarına yönelik kılavuzlar yayınladı.