Genç Parti’den Sert Çıkış "2025’e Emekçiye Sırt Dönüp Öcalan’la Kucaklaşarak Giriyorlar!" Genç Parti’den Sert Çıkış "2025’e Emekçiye Sırt Dönüp Öcalan’la Kucaklaşarak Giriyorlar!"

Davutoğlu, devletin geçmişte yaşadığı sorunları ve mevcut siyasi durumu ele alarak, ülkenin geleceği için kapsamlı bir temiz siyaset reformuna ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

“Devlete Musallat Olmuş Terör Örgütleri”

Davutoğlu, konuşmasında son 50 yıl içinde Türkiye'nin gündemini meşgul eden iki terör örgütü olan FETÖ ve PKK’ya dikkat çekerek, “FETÖ’nün başı vatansız, zelil bir şekilde son nefesini verdi. Devletin içine ister seküler, ister dini bir yapılanma şeklinde olursa olsun, çeteleşen her türlü faaliyet devleti için için yok eder” dedi. Bu bağlamda, devletin güçlü bir reform hareketine ihtiyacı olduğunu belirten Davutoğlu, “Bütün bu tecrübeden hareketle, devletimizde kapsamlı bir reform hareketi olması gerektiğini hepimiz biliyoruz” şeklinde konuştu.

Olağanüstü Hal Uygulamaları ve Reform İhtiyacı

2016 yılından bu yana Türkiye’de uygulanan olağanüstü hal (OHAL) uygulamalarının ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ülkeyi daha büyük bir buhrana sürüklediğini ifade eden Davutoğlu, TBMM Başkanına 15 Temmuz ile ilgili oluşturulan araştırma raporunun Genel Kurula indirilmesi çağrısında bulundu. Davutoğlu, “Bu hain elebaşının ölmesinden sonra bir daha kimsenin benzer şeylere tevessül etmemesi için gereken tedbirler alınsın” dedi. Ayrıca, dini inançları suistimal eden örgütler için de bir muhasebe yapma çağrısında bulunarak, bu tür yapılanmalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Toplumsal Rehabilitasyon Süreci

Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK elebaşı Abdullah Öcalan’a silah bırakma çağrısını değerlendirdi. Bahçeli’nin yaklaşımını eleştirerek, “Bir rehabilitasyon süreci söz konusu olacaksa, muhatap olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen birinin Mecliste konuşması nasıl bir tutarlılık taşır?” dedi. Davutoğlu, “Kürt sorununun, Alevi sorununun, Türkiye’deki muhafazakar-laik geriliminin azaltılması için her türlü tedbiri almak ve desteklemek üzerimize borçtur” ifadelerini kullanarak, sağlıklı bir sürecin şeffaf ve net bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Yeni Muhatap Arayışına Eleştiri

Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Mahmut Arıkan ise toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kadim sorunlarının günlük hesaplara kurban edilmemesi gerektiğini belirtti. “Biz, her problemi muhatabıyla meşru ve hukuki bir çerçevede müzakere ederiz” diyen Arıkan, halihazırda toplumsal, siyasal ve hukuki karşılığı bulunan aktörler varken yeni muhataplar aramanın tehlikeli bir çaba olduğunu ifade etti. Arıkan, “Bu arayış, yeni cepheler açma arayışı ve yeni kutuplaşmaların temelini atmaktır” diyerek bu tür çabalara karşı olduklarını belirtti.

Toplantıda, Davutoğlu ve Arıkan’ın yaptıkları açıklamalar, Türkiye’nin mevcut siyasi durumu ve reform ihtiyacı üzerine önemli bir tartışma başlattı. Ülkenin siyasi birliği ve geleceği için atılacak adımların ne derece önemli olduğu, katılımcılar tarafından vurgulandı. Davutoğlu’nun çağrıları, Türkiye’nin devlet yapısının güçlendirilmesi ve terörle mücadelede daha etkin bir strateji izlenmesi gerektiği yönündeki görüşlerini desteklerken, Saadet Partisi’nin yaklaşımı ise mevcut durumun daha dikkatli değerlendirilmesi gerektiği mesajını taşıdı.

Editör: Resul Özdil