COP28 Taraflar Konferansı, iklim finansmanında yeni bir dönemi başlatmak amacıyla önemli kararlar alıyor. Taraflar, yılda 1,1 trilyon dolarlık yeni bir kolektif niceliksel hedef belirleme taahhüdünde bulunuyor. Bu hedef, 2009'da kabul edilen 100 milyar dolarlık iklim finansmanı hedefinin yerini alacak ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına odaklanacak.

COP28 faaliyetleri sırasında, 2025 sonrası için belirlenecek bu yeni hedefin detayları üzerinde yoğun müzakereler gerçekleşiyor. Hedefin belirlenmesi, bilimsel temellere dayanmalı ve gelişmekte olan ülkelerin önceliklerini karşılamak üzere tasarlanmalıdır.

Birleşmiş Milletler İklim Eylem Programı, yeni kolektif niceliksel hedef için bir çalışma programı oluşturdu. Bu program, hedefin onaylanması ve uygulanması için COP29'da taraflara sunulacak nihai önerilere ulaşmayı hedefliyor. Program, 2022 ile 2024 arasında sürecek ve her yıl 4 Teknik Uzman Diyaloğu ile üst düzey bir bakanlık diyaloğunu içerecek şekilde planlandı.

2023 Yüksek Düzeyde Bakanlar Diyaloğu sırasında, katılımcılar hedefin detayları üzerinde görüş alışverişinde bulundu. Miktar konusunda, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurması genel bir kabul gördü. Ayrıca, bu ihtiyaçların küresel sıcaklık artışlarından etkilenerek değişebileceği vurgulandı.

Katılımcılar arasında, hedef boyutunun belirlenmesi konusunda farklı görüşler ortaya çıktı. Bazıları, gelişmiş ülkelerin belirli bir nakit miktarını taahhüt etmeleri gerektiğini savundu, diğerleri ise bu miktarın gelişmiş ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılasına bağlı olarak belirlenmesi gerektiğini öne sürdü.

BTSO Başkanı Burkay'dan BUTTİM çıkarması BTSO Başkanı Burkay'dan BUTTİM çıkarması

Önümüzdeki dönemde, COP29'un bu konuda alınan kararlara odaklanarak yeni hedefin uygulanabilirliği ve etkililiği üzerinde daha fazla ışık tutması bekleniyor.