Gürer: "Karpuz Tarlada Yanıyor"
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker ve İl Genel Meclis Üyesi Celal Gülercan ile birlikte, sabahın erken saatlerinde Ulukışla ilçesinde karpuz üretimi yapan Selami Demir’i ziyaret etti. Ziyaret sırasında Gürer, maliyetin altında dahi alıcı bulamayan üreticilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Gürer, karpuzun turfanda döneminde kilosunun 100 lirayı bulduğunu, ancak şu anda tarlada kalan karpuzların alıcı bulamaması nedeniyle yandığını belirtti. Üreticiler, maliyeti 5 lira olan karpuzu 1 liraya satarken, tüccarlar karpuzu pazarda 10-15 liraya satıyor. Planlama eksikliği ve destek yetersizliği nedeniyle hem üretici hem de tüketici mağdur olurken, dar gelirli vatandaşlar karpuza erişemiyor.
Dilimle Satılan Karpuz Tarlada Kaldı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, karpuzun turfanda olduğu dönemde dilimle satıldığını ancak şimdi ise tarlada kaldığını belirterek, “Karpuz turfanda olarak çıktığı dönemde dilimle satılıyordu. Kilosu 100 lirayı bulmuştu, vatandaş karpuza erişemiyordu. Şimdi karpuzda normal hasat dönemi geldi; bu sefer de karpuz tarlada kaldı. Çünkü şu anda karpuz, tüccar tarafından 1 lira ile 3 lira arasında alınıyor ama gittiği yerde de 10 lira ile 15 lira arasında satılıyor. Çoğu vatandaşın karpuz yiyemediği dönemde olan, tarlada kalan karpuza ve üreticiye oluyor,” dedi.
Kilosunun Maliyeti 5 Lira
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üretici Selami Demir’e üretim maliyetini sordu. Demir, “Bu karpuzun kilogram maliyeti 5 lira. 500 dönüm karpuzumuz var, 300 dönüm domatesimiz, patatesimiz ve kavunumuz var. Karpuzda çok büyük zarar ettik. 5 liraya ürettiğimiz karpuzu 1 liradan satıyoruz. Onu da tüccar alırsa... Tüccar belki götürüp 2 liraya, 2,5 liraya satıyor. Ama ne hikmetse vatandaş yine bunu 6 liradan 10 liradan, belki de büyük şehirlerde daha pahalıya alıyor,” dedi.
Gürer: "Tarım Politikalarındaki Yanlışların Ceremesini Üretici Çekiyor"
Tarım politikalarındaki plansızlıklara dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şimdi karpuzun girmediği çok ev var. Aslında bir planlama olsa, Tarım Kredi Kooperatifi eliyle bu karpuzlar alınsa hem üretici mağdur edilmez hem de vatandaş ucuza karpuz yiyebilir. Böyle bir planlama yok çünkü. Türkiye'de ürün bol oldu mu değer bulmuyor, az oldu mu fiyatlar artıyor. Niğde, son yıllarda karpuz üretiminde hızla yükselen illerden birisi. Ancak karpuz, kavun tarlada kalıyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Gübre, ilaç, mazot fiyatları artıyor ama ürün, geçen yılın altındaki fiyatla satılıyor. Bu, tarımdaki planlama eksikliğini gösteriyor,” dedi.
Üreten Kazanamıyor, Tüketici Pahalıya Ürün Alıyor
Sabahın erken saatlerinde Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki karpuz üreticileriyle bir araya gelen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, karpuzun maliyetinin altında satılmak zorunda kaldığını belirterek, “Türkiye bu yıl 70.000 ton karpuzu ihraç etti ama 30.000 ton da karpuz ithal etti. Hem ithal ediyoruz hem ihraç ediyoruz. Ama doğru bir planlama yapılsa, üretim fazlası olan karpuz yurt dışına satılabilir ya da farklı biçimde değerlendirilebilir. Özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın karpuza erişemediği bir dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığı eliyle dağıtım sağlanabilir. Ancak planlama eksikliği nedeniyle üretici kazanmıyor, tüketici de pahalıya ürün alıyor. Bu nedenle önemli mağduriyet yaşanıyor,” diye konuştu.
Üretici Emeğinin Karşılığını Alamıyor
Karpuz üreticisi Selami Demir, “Biz 24 saat bu işin içerisindeyiz. Çok zor durumdayız. Karpuzlar toplanmadığı için yanmaya başladı. 9 ton karpuz üretiyoruz, verim çok iyi. Ancak müşteri bulamazsak, bu güzelim karpuzlar yanar gider. Organik yetiştiriyoruz ama ihraç edemiyoruz,” dedi.
Cumhurbaşkanı Ekin Demişti
Cumhurbaşkanının “Dağı taşı ekin” dediğini hatırlatan üretici Selami Demir, “Her taraf dolu, karşıda kavun, domates ekili. Ektik ama altından nasıl çıkacağız bilmiyoruz, perişanız. Bize bir planlama lazım. Cumhurbaşkanımız ‘Ekin’ dedi, biz de ektik ama bugün bu durumdayız,” şeklinde konuştu.
Borcu Olmayan Çiftçi Yok
Üretici Demir, tüm çiftçilerin borçlu olduğunu belirterek, “Borcu olmayan çiftçi var mı? Yok. Seneye ekemeyeceğim, ekmeyeceğim. Ben ve arkadaşlarım ekmeyince kim eker? Para kazanamıyoruz, zarar ediyoruz,” dedi.
İktidarın Görevi, Üreticiyi Desteklemek
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşanan durumun plansızlığın göstergesi olduğunu ifade ederek, “Çiftçi zarar ediyor, tüketici pahalıya ürün alıyor. Devletin görevi, üreticiyi desteklemek ve sorunları çözmektir. Mevcut sistemde, üretim fazlası olan ürünlerin değerlendirilmesi ve tüketiciye ulaşması konusunda yetersizlikler var. Bu durum, hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ediyor. Planlama ve destek politikalarının gözden geçirilmesi gerekiyor,” dedi.