CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerli fasulye üretiminde yaşanan düşüş ve artan ithalat oranlarına dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, dar gelirli vatandaşlar için önemli bir gıda kaynağı olan kuru fasulyede üretim açığının kapatılması gerektiğini vurguladı. Gürer, 2002 yılından bu yana kuru fasulye üretimi, ithalatı ve tüketimindeki değişikliklere değindi.

Gürer, Türkiye'nin kuru fasulye üretiminde ciddi sıkıntılar yaşadığını ve ithalata bağımlı hale geldiğini belirtti. "2002'de 250 bin ton kuru fasulye üretirken, nüfusumuz 66 milyondu ve yeterlilik oranımız %106,4'tü. 2022'de ise nüfusumuz 85 milyona çıkarken, üretim 270 bin ton oldu ve yeterlilik oranı %91,4'e düştü. 2023'te ise üretim 30 bin ton azaldı ve ithalat 31 bin ton arttı." dedi.

Ömer Fethi Gürer5

Üretim Azalıyor, Fiyat Artıyor

Kuru fasulye ekim alanlarının daralmasının raflardaki ürün fiyatlarına yansıdığını ifade eden Gürer, "2002'de 180 bin hektar alanda kuru fasulye ekimi yapılırken, 2023'te bu rakam 88 bin hektara kadar geriledi. Bu düşüş, iktidarın tarım politikalarındaki eksikliklerin bir göstergesidir." dedi.

Tüketim Artıyor, Üretim Azalıyor

Kuru fasulye gibi yemeklik tane baklagillerin tüketimde önemli bir yer tuttuğunu belirten Gürer, "2002'de kişi başı kuru fasulye tüketimi 3,1 kilogramdı. 2023'te ise bu rakam 3,2 kilograma yükseldi. Ancak üretim bu talebi karşılamada yetersiz kalıyor ve ithalat kapısını aralıyor." dedi.

İthalat Artışı

2023'te üretimdeki düşüşün ithalata nasıl yansıdığını rakamlarla açıklayan Gürer, "2022'de 10 bin ton kuru fasulye ithalatı yapılırken, 2023'te bu rakam 41 bin tona yükseldi. Ülkemizin kuru fasulye ithal ettiği ülkeler arasında Arjantin, Mısır ve Kırgızistan bulunuyor." şeklinde konuştu.

Niğde Fasulye Üretiminde Birinci

Gürer, Niğde'nin fasulye üretiminde Türkiye birincisi olduğunu belirterek, "Geçen yıl fasulye rekoltesi düşük oldu. Bu yıl ise verimli bir sezon bekleniyor. Çiftçilerin desteklenmesi ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alımları artırması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece ithalat yerine yerli üretimle fasulye ihtiyacımızı karşılayabiliriz." dedi.

Gürer, kuru fasulye üretimine verilen desteklerin artırılmasının çiftçileri teşvik edeceğini, ancak enflasyonun bu destekleri erittiğini vurguladı. Mevsimsel etkilerin de üretim kayıplarına neden olduğunu ve çiftçi gelirini olumsuz etkilediğini belirtti.

Editör: Mustafa Düzenli