Şirketten yapılan açıklamaya göre, ChatGPT artık webde arama yapabiliyor ve arama sonuçları, kullanıcıların hızla ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşmasını sağlıyor. Kullanıcılar eskiden hızlı bilgiye erişmek için ayrı bir arama motoruna yönelmek zorundayken, artık ChatGPT’de webden gelen yanıtları, bağlantılar içeren ve güncel verilere dayanan kaynaklarla birlikte alabilecek. ChatGPT’nin webde arama yapması, kullanıcının sorduğu konuya göre otomatik olarak devreye girebileceği gibi, manuel olarak “arama simgesi” ile de başlatılabiliyor.

SearchGPT, Gelecek Aylarda Tüm Kullanıcılara Ücretsiz Olacak

OpenAI, arama özelliğinin chatgpt.com üzerinden ve masaüstü ile mobil uygulamalardan kullanılabileceğini açıkladı. Şu an ChatGPT Plus ve Team kullanıcıları ile SearchGPT bekleme listesine kayıtlı olanlar bu özelliğe erişebiliyor. Ancak şirket, SearchGPT’nin ücretsiz sürüm kullanıcılarına da açılacağını belirtti.

Bu gelişmeyle, OpenAI’ın ChatGPT’si sadece bir sohbet botu olmaktan çıkıp aynı zamanda bir arama motoru gibi kullanılabilecek bir hizmete dönüşüyor. OpenAI, kullanıcıların hava durumu, borsa, spor, haberler ve haritalar gibi güncel bilgilere daha hızlı ulaşabilmeleri amacıyla çeşitli haber ve veri sağlayıcılarla iş birliği yaptığını belirtti. Artık sohbetlerde sağlanan bilgilere kaynak bağlantıları da eklenecek.

Google İçin Potansiyel Tehdit

İBBTech üç ödülle döndü İBBTech üç ödülle döndü

ChatGPT’nin bu yeni özelliği, dijital dünyada bilgiye erişim konusunda alışkanlıkları değiştirebilecek potansiyele sahip. ChatGPT, gerçek zamanlı web araması yapabilmesi ve hava durumu, spor skorları, borsa bilgileri gibi güncel verileri sağlayabilmesi sayesinde güçlü bir rakip olarak konumlanıyor. SearchGPT adı verilen bu yeni arama motorunun beta testleri Temmuz ayında başlamıştı ve ilk sonuçlar, Google’ın baskın pozisyonu için endişe yaratıyor.

ChatGPT’nin Kasım 2022’de piyasaya sürülmesinden bu yana, Alphabet yatırımcıları OpenAI’nin dijital bilgi aramada Google’dan pazar payı çalabileceğinden endişe ediyor. Google’ın arama pazarındaki egemenliği uzun zamandır devam ediyor, ancak Alphabet hisseleri OpenAI’nin bu duyurusunun ardından yaklaşık %1 değer kaybetti. Bu gelişme, OpenAI ve Google arasında artan rekabetin de işareti olarak görülüyor.

Yeni özellik, bilgiye hızlı erişim sağlamak isteyen kullanıcılar için heyecan verici bir yenilik sunarken, OpenAI’nin hedeflerinin Google ve diğer dev arama motorlarıyla rekabette kararlı olduğunu gösteriyor.

Editör: Sude Elif Sezen