Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), özellikle yüksek sıcaklıkta tüketilen çayın kanser riskini artırabileceği konusunda kritik bir uyarı yaptı. Çayın sağlık açısından yararları olduğu bilinse de, DSÖ'ye göre 65-70°C üzerindeki sıcaklıklarda içilen çay, yemek borusu kanseri riskini ciddi oranda yükseltiyor.

Uzmanlar, yemek borusu kanserine zemin hazırlayan en önemli etkenlerden birinin sıcak çayın doğrudan temas ettiği yemek borusu dokusuna verdiği zarar olduğunu belirtiyor. Yüksek sıcaklıktaki içeceklerin dokuya sürekli zarar vermesiyle oluşan yaralar, hücresel hasarlara yol açarak kanser riskini artırıyor. İran ve Çin gibi çayın kaynar derecelerde tüketildiği bölgelerde yapılan çalışmalar, bu riskin daha belirgin olduğunu ortaya koyuyor.

Adana'da bir otomobil park halindeki araçlara çarptı, 3 kişi yaralandı Adana'da bir otomobil park halindeki araçlara çarptı, 3 kişi yaralandı

Medipol Üniversitesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral da, sıcak çayın yanında sigara ve alkol kullanımının riski beş kata kadar artırabileceğine dikkat çekerek, "Çayı içmeden önce birkaç dakika bekletmek ve ılıdıktan sonra tüketmek, kanser riskini önemli ölçüde azaltacaktır" şeklinde konuştu.

Yemek borusu kanserinin belirtilerinin yutma güçlüğü gibi erken belirtilerle kendini gösterdiğini belirten uzmanlar, sıcak çay alışkanlığı olan bireylerin bu tür durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmalarını öneriyor.

Editör: Şeyma Kundakcı