Ekonomi

Bakan Şimşek: "En Zor Dönemi Geride Bıraktık, Sabırlı Olun"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüksek enflasyona karşı sabır istedi, en zor dönemin geride kaldığını vurguladı.

Abone Ol

Yüksek Enflasyona Karşı Sabır Çağrısı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde iş dünyasıyla bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada, yüksek enflasyona karşı “biraz sabırlı” olunmasını isteyerek, en zor dönemin geride kaldığını duyurdu.

Dezenflasyon Süreci ve Yan Etkileri

Bakan Şimşek, dezenflasyon sürecinin başlangıcında bazı yan etkilerin ortaya çıktığını, fakat bunların geçici olduğunu belirtti. “İç talepte yavaşlama var fakat daha yüksek büyümenin temellerini atıyoruz” diyen Şimşek, Orta Vadeli Programın nihai hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme, daha adil gelir dağılımı ve kalıcı refah artışı olduğunu ifade etti.

Enflasyon Oranlarında Düşüş Beklentisi

Yüksek enflasyon oranlarına da değinen Şimşek, “Yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 75 ile zirveye çıktı. Ağustosta yüzde 52’ye kadar düştü. Önümüzdeki aylarda bu düşüş devam edecek. Biz büyük ihtimalle yılı yüzde 40-42 civarında bir oranla kapatacağız. Gelecek sene de enflasyon hedefimiz yüzde 20’nin altı” dedi.

Cari Açık ve Kredi Notu

Şimşek, cari açığın azaldığını ve risk primlerinin düştüğünü vurgulayarak, 2024’te üç kuruluş tarafından kredi notu artırılan tek ülke olduklarını belirtti. “Biraz sabırlı olun” diyen Bakan, esnaf, çiftçi ve çalışanların yanında olduklarını da sözlerine ekledi.

Alım Gücünü Artırma Hedefi

Enflasyonu kalıcı bir şekilde indirerek çalışanların alım gücünü artırmayı hedeflediklerini ifade eden Şimşek, “Hayat pahalılığı ve enflasyon önemli bir sorun. Topyekûn kalkınma sağlayacağız. Öngörülebilirliği artıracağız. En zorlu sürecin önemli bir kısmı geride kaldı” diyerek 2025 ve 2026 yıllarının daha iyi geçeceğini öngördü.

Üç Yıllık Program ve Gelecek Beklentisi

Şimşek, “Programımız üç yıllık ve ilk yılda önemli sonuçlar aldık. Önümüzdeki dönemde de almaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.