Bakan Göktaş, "Önümüzdeki aylarda 2022 ve 2024 EKPSS sonuçları ve kamu kurumlarının talepleri doğrultusunda kamuya engelli memur yerleştirmesi yapacağız." ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda düzenlenen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın da katılımıyla gerçekleştirilen "Kadınların ve Engelli Bireylerin Ekonomik ve Sosyal Hayata Katılımlarının Güçlendirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü İmza Töreni"nde yapıldı.
Kadın ve Engelli Bireylerin Güçlendirilmesine Yönelik Protokol
Bakan Göktaş, törende yaptığı konuşmada, kadınların ve engelli bireylerin ekonomik ve sosyal hayata daha güçlü bir şekilde katılımını hedeflediklerini belirtti. Protokol kapsamında, iş gücünde olmayan gençler, kadın konukevlerinde kalan kadınlar, Sosyal Ekonomik Destek (SED) alan kadınlar ve koruyucu ailelerin yanındaki çocuklar için iş arama becerileri, mülakat teknikleri ve mesleki yönlendirme gibi destekler sağlanacağını ifade etti.
"Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasında kadınların ve engelli bireylerin daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlayacağız." diyen Göktaş, bu amaç doğrultusunda kapsamlı politikalar geliştirdiklerini aktardı.
23 Yılda 12 Kat Artış
Engelli bireyler için fırsat eşitliğinin her zaman öncelikli olduğunu vurgulayan Göktaş, 2002 yılından bu yana kamuda engelli istihdamında 12 kat artış sağlandığını belirterek, "Bugüne kadar 70 bin 878 engelli bireyi kamuya yerleştirdik. Ayrıca, korumalı iş yerlerinde çalışan her engelli birey için aylık 5 bin 7 lira ücret teşviki veriyoruz. Bu yıl bu kapsamda 2,6 milyon lira ödeme yaptık." dedi.
Kadın İstihdamında Yeni Adımlar
Bakan Göktaş, kadınların iş gücüne katılımını artırmanın ekonomik kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olduğuna dikkat çekerek, kadın istihdamını teşvik eden projelerle kadınların yanında olduklarını söyledi.
"Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" çerçevesinde kadınların istihdama katılımını artıracak mesleki eğitim programları, girişimcilik destekleri ve esnek çalışma modelleri üzerinde çalıştıklarını belirten Göktaş, kadın kooperatiflerine yönelik projeler geliştirdiklerini ifade etti.
"Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile kadın kooperatiflerine proje hazırlama ve uygulama eğitimleri veriyoruz. Ayrıca, e-ticaret sektöründe kadın girişimcilerimizin faaliyetlerini artırmayı hedefliyoruz." dedi.
Temiz Teknolojide Kadın Girişimciler Destekleniyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yürütülen işbirliği kapsamında temiz teknoloji alanında çalışan kadın girişimcilerin desteklendiğini açıklayan Göktaş, bu alandaki projelerin ödüllendirilerek büyümelerine katkı sağlandığını belirtti.
81 İlde 760 Bin Kişiye Ulaşıldı
Bakanlık olarak kadınların finansal okuryazarlık düzeyini artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Göktaş, "81 ilde 760 bin kişiye ulaştığımız Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri'ni yaygınlaştırmak için bu yıl Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile protokol imzaladık. Bu çalışmamıza Türkiye genelinde devam etmeyi önceliyoruz." ifadelerini kullandı.
Törenin sonunda, Bakan Göktaş ve Bakan Işıkhan, kadınların ve engelli bireylerin sosyal hayata katılımını artırmayı amaçlayan iş birliği protokolünü imzaladı.