Altın Koza Afişi Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin yeni afişi, yapay zeka kullanımı ve sinema tarihine atıf yapmasıyla gündemde tartışma yarattı. Bir yandan sinema sanatına olan aşkı vurgularken, diğer yandan hem 1956 yapımı Kırmızı Balon (Le Balloon Rouge) hem de modern animasyon klasiği Yukarı Bak (Up) filmlerine gönderme yapan afiş, dijital içerik üreticisi Ozan Sihay’ın sert eleştirileriyle karşılaştı.

Afiş, nostaljik bir saygı duruşu olarak tasarlanmış olsa da, yapay zeka teknolojisinin yetersizliklerini ortaya koyduğu iddia edildi. Ozan Sihay, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, afişteki teknik hatalara dikkat çekerek şunları söyledi: "Yapay zeka ile afiş yapmayın demiyoruz. Ancak en acemi grafikerin bile yapmayacağı hatalar afişte mevcut. Örneğin, sepet içindeki ailenin pixel bozukluğu ilk göze çarpan hata. Balonların ipleri bağlantısız, bazı balonlar balona benzemiyor. 'Up' filminde bütün ipler eve bağlıyken burada bu bağlantıyı göremiyoruz. Yapay zekanın eksiklerine müdahale edilmeden bırakılmış, ciddiyetten uzak bir çalışma olmuş."

Altin Koza Kopya222

Sihay, yapay zeka kullanımına karşı olmadığını vurgularken, bu tür işlerde emek ve yaratıcılığın yok olma riski taşıdığını belirtti. Afişin, sinema sevgisini yansıtmaktan çok uzakta olduğunu iddia eden Sihay, "Liyakatsızlık her yerde" diyerek eleştirilerini sertleştirdi.

Afişin sinema dünyasına kattığı nostalji ve göndermeleri takdir eden bazı izleyiciler ise eleştirilerin aşırıya kaçtığını düşünüyor. Ancak bu eleştiriler, yapay zeka ile sanatın kesişim noktalarında neler kaybedilebileceğini tekrar gözler önüne serdi.

Ozan Sihay-1

Altın Koza afişinin bu kadar gündem olmasının ardında yatan asıl soru ise şu: Sanatta yapay zeka kullanımı yaratıcılığı gerçekten öldürüyor mu, yoksa sadece insan müdahalesinin gerekliliğini mi hatırlatıyor? Festivalin bu afişle yapmayı amaçladığı duygusal bağlantı, eleştirilerin gölgesinde kalacak gibi görünüyor.

Başkan Uysal: "Barış iklimi dünyaya yayılsın" Başkan Uysal: "Barış iklimi dünyaya yayılsın"

Adana’nın simge festivali Altın Koza, sinemaya olan aşkı kutlarken, bu kez yapay zeka tartışmalarıyla daha da hararetli bir gündem yaratmış oldu.

Muhabir: Haber: Mustafa Düzenli Foto: Dijital Manipülasyon