Altında Yükseliş Devam Ediyor: Gram Altın Yeni Zirvelere Ulaştı

Altın fiyatları, yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı son açıklamalar, eylül ayında faiz indirimine dair beklentileri kuvvetlendirdi. Bu gelişmeler, doların değer kaybına yol açarken, tahvil getirilerindeki zayıflamayla birlikte altın fiyatlarında da artış yaşandı. Ons altın, haftanın ilk işlem gününde 2.521 dolar seviyesine çıkarak rekor kırdı.

Gram Altın ve Çeyrek Altında Rekor Seviyeler

Ons altındaki yukarı yönlü hareket, Türkiye’de gram ve çeyrek altın fiyatlarını da etkiledi. Gram altın, 2.760 TL bandında işlem görürken, çeyrek altın 4.530 TL’nin üzerine çıktı. Uzmanlar, altındaki yükseliş trendinin devam edebileceğini ve piyasadaki faiz indirimi beklentilerinin bu hareketi destekleyeceğini ifade ediyor.

Küresel Piyasalarda Faiz İndirimi Beklentileri Güçleniyor

Bu hafta ABD’den gelecek kişisel tüketim harcamaları ve çekirdek enflasyon verileri, piyasalarda yakından izlenecek. Bu verilerin, Fed’in faiz kararlarına yön vermesi bekleniyor. Avrupa Birliği’nde (AB) ise enflasyon verileri takip edilecek. Analistler, bu verilerin eylül ayında faiz indirimi için güçlü sinyaller verebileceğini ve bu durumun altın fiyatlarını olumlu etkileyebileceğini belirtiyor.

Asgari Ücrete Üçüncü Kez Zam Yapıldı Asgari Ücrete Üçüncü Kez Zam Yapıldı

Fed’in 18 Eylül’de yapacağı toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimi ihtimali büyük ölçüde kesinleşmiş durumda. 50 baz puanlık indirim için ise %38 oranında bir olasılık söz konusu. Benzer şekilde, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapması bekleniyor. Bu gelişmelerin, yılın geri kalanında altın fiyatlarını yüksek seviyelerde tutacağı tahmin ediliyor.

Altındaki bu yükseliş eğiliminin sürmesi halinde, güvenli liman olarak görülen altına olan talebin artmaya devam etmesi öngörülüyor.

Editör: Rabia İlkay Yıldız