Anadolu'nun hem Türkleşmesine hem de Müslümanlaşmasına katkıda bulunan Ahilik, esnafın rehberi olmaya devam ediyor.
Ahilik Teşkilatının Kuruluşu
Ahi Evran Veli tarafından 1200'lerde kurulan Ahilik teşkilatı, Anadolu'ya yeni göç eden Türkmenlere aş ve iş sunmanın yanı sıra, onları iyi bir Müslüman ve yetenekli bir üretici haline getirmek için hayata geçirildi.
Ahilik ve Görevleri
Ahi birliklerinin kökenleri asırlar öncesine dayanmaktadır. Bu birlikler, göçebe Türk boylarının yerleşik hayata geçişinde ve Müslümanlaşmasında kritik bir rol oynamıştır. Anadolu'dan dünyaya yayılan Ahilik, üretimde kalite, helal lokma ve barışçıl bir çalışma etiğiyle esnafa yön gösteriyor.
Ahilik'in Küresel Etkisi
- yüzyılın başlarında Ahi Evran Veli tarafından kurulan Ahilik, Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya kadar birçok coğrafyada etkisini sürdürüyor.
Ahilik Haftası Kutlamaları
"Ahiliğin başkenti" olarak bilinen Kırşehir'de Ahilik geleneğinin gelecek nesillere aktarılması için her yıl büyük kutlamalar düzenleniyor. Bu yılın 36. Ahilik Haftası kutlamaları 18-24 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek.
Ahilik'in Temel İlkeleri
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Hazırbulan, Ahiliğin temel ilkelerinin kardeşlik, cömertlik, doğruluk, dürüstlük, kalite, üretim, ahlak, sanat, akıl ve bilim olduğunu belirtti.
Ahi Evran-ı Veli: Ahiliğin Kurucusu
Ahi Evran Veli, 1171 yılında doğdu. Anadolu'da, esnafa İslam'ı tanıtarak onların dünya ve ahiretteki işlerini düzenlemeleri için çalıştı. Ahi Evran, 32 farklı meslek dalını teşkilatlandırarak Ahilik sisteminin temellerini atmıştır. Ahi Evran'ın türbesi, Kırşehir'de yer alan Ahi Evran Camisi içerisinde ziyarete açıktır. AA - Ersin Şimşek