Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Adana'da susuzluğa ve hastalıklara dayanıklı, çerezlik olarak kullanılan yeni bir yer fıstığı çeşidi olan "Adanur"u geliştirdi. Tanm ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından tescil edilen "Adanur", çiftçilerin hizmetine sunuldu.
Enstitü Müdürü Abdullah Çil, yaptığı açıklamada, enstitünün yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve Adana'da yer fıstığıyla ilgili yeni çeşit geliştirme çalışmaları yaptıklarını belirtti. Yer fıstığının biyolojik özellikleri nedeniyle ıslah çalışmalarının diğer ürünlere göre daha zor olduğunu ifade eden Çil, Türkiye'de sadece 13 çeşit yer fıstığı bulunduğunu ve bu alanda çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Çil, 2018 yılında "Ayşehanım" adlı bir çeşit geliştirdiklerini ve şimdi de "Adanur" adlı çerezlik kalitesi yüksek yeni bir çeşit üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. "Adanur"un yer fıstığı üretimi yapılan bölgelerde olumlu bir geri dönüş aldıklarını belirten Çil, yerli ve milli kaynaklarla elde edilen çeşitlerin çiftçiler tarafından beğenilerek üretilmesini ve tüketici sofralarına gelmesini hedeflediklerini vurguladı.
Türkiye'deki tüm çalışmalarının ithalatı azaltmayı hedeflediğini ifade eden Çil, yerli ve milli kaynaklarla elde edilen çeşitlerin ülke genelinde yaygınlaşmasını ve yer fıstığı üretiminde bağımlılığın azalmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği "Adanur" yer fıstığı çeşidi, çiftçilere susuzluğa ve hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli ve lezzetli bir seçenek sunarken yerli üretimi desteklemeyi hedeflemektedir.
Ersin Şimşek