Doğa - Gezi

Türkiye'nin Yeni Mezopotamya Ekspresi Ziyaretçileri Ülkenin Zengin Tarihine Taşıyor

Abone Ol

BBC News yazarı Lynn Brown’ın haberine göre, Nisan ayında hizmete giren Türkiye'nin yeni Mezopotamya Ekspresi, Ankara'dan Diyarbakır'a kadar uzanan 1.051 km'lik bir güzergah üzerinde çalışıyor ve ülkenin en önemli tarihi yerlerinden bazılarına uğruyor.

Tren seyahati, dünya genelinde bir yükseliş yaşıyor. Küresel seyahat planlama sitesi Rome2Rio'nun CEO'su Yesh Munnangi, "Rome2Rio'nun tren arama verileri, 2019 öncesi Covid dönemi hacimlerine göre %170'lik şaşırtıcı bir artış gösteriyor," diyor.

Mezopotamya Ekspresi, ziyaretçileri Türkiye'nin merkezi Anadolu bölgesinde, tarih ve kültür açısından zengin bir yolculuğa çıkaracak. Başkent Ankara'dan, binlerce yıllık insan tarihine sahip Diyarbakır'a kadar uzanan rota, çarpıcı dağlık manzaralar ve ülkenin en önemli tarihi yerlerinden bazıları arasında geçiyor. Yetkililere göre, Mezopotamya Ekspresi'nin başlatılması, ziyaretçilerin İstanbul ve Antalya gibi popüler destinasyonların ötesinde keşif yapmalarını teşvik etmeyi amaçlayan daha geniş bir ulusal girişimin parçası.

Weill Associates başkanı Geoffrey Weill, "Türkiye, 81 ilde turizmi yaymayı hedefliyor ve bu amaç için çeşitli çabalar sürdürüyor. Bu çabalardan biri, ülkenin geniş, düşük etkili demiryolu ağını yatırımlar ve yüksek hızlı trenlerle geliştirmektir," diyor. Mezopotamya Ekspresi, 180 yolcu kapasitesine sahip ve yemek vagonunda yerel kaynaklı geleneksel Anadolu mutfağı sunuyor, örneğin 'kelecoş' gibi. Toplam yolculuk 24 saat sürüyor ve her durağında ziyaretçilerin yerel yerleri ve kültürü keşfetmeleri için yaklaşık üç ila dört saat duruyor.

Ankara'dan ayrıldıktan sonra, trenin ilk durağı Kapadokya bölgesinin kapısı olarak kabul edilen Kayseri şehri. Şehir, labirent benzeri pazarları ve antik Türk mimarisi ile tanınır ve aynı zamanda dağcılar ve kayakçılar arasında popüler olan sönmüş bir volkan olan Erciyes Dağı'nın gölgesinde yer alır. Tren daha sonra Anadolu'nun en büyük şehirlerinden biri olan Malatya'ya yönelir. Bu bölge, yaklaşık 7.000 yıldır Doğu ve Batı arasındaki ticaret ve kültürel alışverişin bir kavşağı olmuştur. Yaz aylarında raylarda seyahat eden ziyaretçiler, 20-22 Temmuz tarihlerinde düzenlenen yıllık kayısı festivalini bulmak için buradan inebilirler. Elazığ, trenin bir sonraki durağıdır ve Türkiye'nin tarihini keşfetmek için mükemmel bir yerdir; Harput Kalesi ve 1866'da inşa edilen İzzet Paşa camii gibi UNESCO Dünya Mirası alanlarını içerir.

Son durak ise Diyarbakır surlar içinde yer alır. 297 yılında Romalılar tarafından inşa edilen Diyarbakır Kalesi ve yakındaki Hevsel Bahçeleri, Türkiye'nin birçok UNESCO Dünya Mirası alanından biridir. Mezopotamya Ekspresi, ülkede hizmete giren tek yeni tren değildir: Ankara ile Tatvan arasında seyahat eden başka bir turistik tren olan Vangölü Ekspresi de yakın zamanda ilk yolculuğunu gerçekleştirmiştir. Her ikisi de Türkiye Devlet Demiryolları üzerinden rezerve edilebilir.