11 Haziran 1868'de "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla kurulan ve yıllar içinde isim değişiklikleriyle bugünkü adını alan Türk Kızılay, yardımseverlik, merhamet ve dayanışmanın sembolü olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Tarihi Bir Yolculuk

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Balkanlardaki çatışmaların ardından 14 Nisan 1877'de "Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti" adını alan Türk Kızılay, Osmanlı topraklarının bulunduğu Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da şubeler açtı. 1923'te "Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti", 1935'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından "Türkiye Kızılay Cemiyeti" olarak adlandırılan kurum, 1947'de "Türkiye Kızılay Derneği" ismini aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yıl Dönümü Mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Kızılay'ın 156. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kızılay'ın yardımları ve özverili çalışmalarıyla dünyanın önde gelen kuruluşları arasında yer aldığını belirtti. Erdoğan, "Türk Kızılay, iyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumayı, direncini arttırmayı ve ızdırabını dindirmeyi görev edinmiştir," ifadelerini kullandı. Ayrıca, Kızılay'ın 6 Şubat depreminde olduğu gibi ihtiyaç duyulan her zamanda ilk müdahaleyi gerçekleştirip şefkat elini uzattığını vurguladı.

350'ye Yakın Noktada Kan Bağışı

Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Kızılay'ın dünya insani yardım hareketine "kırmızı hilali" hediye eden bir teşkilat olduğunu belirtti. Yılmaz, Kızılay’ın 350 bin gönüllüsü ve 4 bine yakın çalışanıyla her gün 350'ye yakın noktada yılın 365 günü gönüllü kan bağışı topladığını, testlerini yaptığını ve hastanelere ulaştırdığını ifade etti.

Geely GU 07: 10 Dakikada %80 Şarj ile 600 KM Geely GU 07: 10 Dakikada %80 Şarj ile 600 KM

Afet Müdahalesi ve İnsani Yardım

Kızılay’ın ana faaliyet alanlarından biri olan Türkiye Afet Müdahale Planı’ndaki görevine dikkat çeken Yılmaz, 6 Şubat depreminde bu görevini layığıyla yerine getirdiğini söyledi. Ayrıca, Kızılay'ın deprem bölgesinde beslenme, barınma, sağlık hizmetleri ve psikososyal destek sağladığını, 6 ilde kurduğu Toplumsal Hizmet merkezleriyle afetzedelere doğrudan temas ettiğini belirtti.

Gazze'deki Yardım Faaliyetleri

Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmalardan etkilenen Filistinlilere destek olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Yılmaz, "Gazze'deki aşevimizi Deyr Belah bölgesine taşıyarak günde 15 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapıyoruz," dedi. Ayrıca, Mısır’daki Refah Sınır Kapısı üzerinden gerçekleştirilen yardım çalışmalarının devamı için diplomatik girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Kurban Kampanyası ve Dağıtım Planları

"Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatıyorsan Hilal Olsun Türkiye" sloganıyla yürütülen kurban kampanyasına büyük ilgi gösterildiğini belirten Yılmaz, kurban hisselerinin depremzedeler ve Gazze'deki mağdurlar için kullanılacağını söyledi. Gazze için verilen vekaletlerin kurban paylarından yapılacak kavurma konservelerinin iyilik gemileriyle bölgeye ulaştırılacağını ifade etti.

Ülke Genelinde Kızılay'ın Etkisi

Türk Kızılay, ülke genelinde şube ve temsilcilikleri vasıtasıyla her gün binlerce kişinin ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Toplumda gönüllülüğün yaygınlaşmasını temel çalışma alanları arasında tutan Kızılay, "gonulluol.org" platformu ile 350 bin gönüllüyü aktif olarak bünyesinde barındırıyor. Aşevleri, yaşlı bakım merkezleri, sevgi butikleri ve gençlik kampları gibi birçok alanda hizmet vererek toplumun her kesimine ulaşmayı hedefliyor.

Sonuç ve Değerlendirme

Türk Kızılay, 156 yıllık geçmişi ve köklü yapısıyla, hem Türkiye'de hem de dünyada zor durumda olanların yanında olmaya devam ediyor. Kurum, yardımseverlik, merhamet ve dayanışma ilkeleri doğrultusunda, insanlığa hizmet etmeye ve dokunduğu hayatları iyileştirmeye kararlılıkla devam ediyor. Bu anlamlı günde, Kızılay’ın tüm mensuplarını ve gönüllülerini kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Editör: Enes şimşek