Ancak bu dönemde sağlıklı beslenmeyi göz ardı etmemek önemlidir. Kurban etini tüketirken dikkat edilmesi gerekenler ve sağlıklı beslenme önerileri:

Kurban Etini Tüketmenin Kuralları

1. Kahvaltıda Et Yemeyin:
Kurban Bayramı'nda kahvaltı yaparken et tüketmek yerine bitkisel kaynaklı besinlere yer verin. Meyve, sebze, ceviz, badem gibi besinler ve tam buğday, çavdar ekmeği veya yulaf gibi kaliteli karbonhidratlar tercih edilmelidir. Mide probleminiz yoksa güne 1 bardak ılık limonlu su ile başlamak sindiriminizi kolaylaştırır.

Kurban Bayraminda Saglikli Sofralar Kurun 6459 12. Kurban Etini Dinlendirin:
Kurban etini buzdolabında +4 derecede, büyük parçalar halinde bir gün beklettikten sonra tüketin. Etin dinlendirilmeden tüketilmesi, sert ve lezzetsiz olmasına neden olur ve sindirimi zorlaştırır. Uzun süre bekletecekseniz, etleri derin dondurucuda porsiyonlara ayırarak saklayın.

3. Etli Yemeklere İlave Yağ Koymayın:
Etleri kızartma ve kavurma yerine, ızgara veya fırında pişirerek tüketin. Etin yağsız kısmını tercih edin ve etle yaptığınız yemeklere ilave yağ eklemeyin. Mangalda pişiriyorsanız, etin harlı ateşte dış kısmının kömürleşmemesine dikkat edin.

4. Kabızlığa Dikkat:
Etin yanında posa içeriği yüksek sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaları tüketin. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini, etin içindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini artırır. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata yiyin.

Kurban Eti Pişirmenin Püf Noktaları Sulu Ve Lezzetli Et İçin Altın Kurallar (5)5. Günde En Fazla 70 Gram Et Tüketin:
Bayram süresince her gün kırmızı et tüketmeyin. Aşırı kırmızı et tüketimi, mide ve bağırsak kanserlerine zemin hazırlar. Kırmızı etin lif içeriği düşük olduğu için kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerine yol açabilir. Bu nedenle günde en fazla 70 gram kırmızı et tüketin.

6. Sebze ve Meyveyi İhmal Etmeyin:
Bayramda yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edin. Yüksek protein ağırlıklı beslenme, sindirim sistemi bozukluklarına ve halsizlik ile yorgunluğa sebep olabilir. Dolayısıyla beslenmenizde süt, ekmek, sebze ve meyve grubuna da yer verin.

Kurban Eti Pişirmenin Püf Noktaları Sulu Ve Lezzetli Et İçin Altın Kurallar (8)7. Ciğer Lezzetli Olabilir Ama…
Sakatat tüketiminden kaçının. Ciğer, işkembe gibi bölgeler, hayvanın en toksik taraflarıdır ve yüksek yağ ve ürik asit içerdiklerinden özellikle kalp damar hastalığı ve gut hastalığı olanlar sakatat tüketmemelidir.

8. Ara Öğünler Yiyin:
Uzun süreli açlıklardan kaçının. Öğünler arasında 3-4 saatten fazla aç kalmamaya dikkat edin. Öğünlerde aşırı tüketimin önüne geçmek için az ve sık beslenin; mümkünse ara öğün yapın.

9. Kolay Pişen Kolay Sindirilir:
Akşamları metabolizmanın yavaşlamasıyla sindirimin de yavaşladığını unutmayın. Etin sindirimi, sebzelerin sindirimine göre daha zordur. Bu yüzden akşam saatlerinde sebze yemeklerini tercih edin.

10. İkram Diye Aşırıya Kaçmayın:
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamurlu tatlılardan sadece tadın. Sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Hamurlu ve şerbetli tatlıların glisemik indeksi yüksektir ve kan şekerini ani şekilde yükselterek vücutta ani insülin salınımına yol açar. Bu da özellikle karın bölgesi yağlanmasına neden olabilir.

11. Hazımsızlığa Karşı Su İçin:
Sindirim için su tüketimi önemlidir. Bayramda artan hazımsızlık veya kabızlığa karşı kilo başına 30 ml su içmeyi ihmal etmeyin. Örneğin, 70 kilo olan bir kişi 2100 ml, yani yaklaşık 2 litre su içmelidir.

Osmaniye Aile ve Sosyal Hizmetler'den Kalite Odaklı Habersiz Denetimler Osmaniye Aile ve Sosyal Hizmetler'den Kalite Odaklı Habersiz Denetimler

Kurban Eti Pişirmenin Püf Noktaları Sulu Ve Lezzetli Et İçin Altın Kurallar (4)Kurban Bayramı'nda sağlıklı sofralar kurarak sevdiklerinizle birlikte keyifli ve dengeli bir bayram geçirebilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu bayramlar!

Editör: Resul Özdil