Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesini düzenleyen yönetmelik resmen yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında, iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazileri, tarımsal üretim amacıyla kiraya verilecek. İlk kiralamaların 2025 yılının son çeyreğinde başlaması planlanıyor.

İki Yıl İşlenmeyen Araziler Tarımsal Amaçla Kiraya Verilecek

Yönetmelik, işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal üretim amacıyla değerlendirilmesini hedefliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerini, vasfını koruyarak kiraya verecek. Bu süreçte, Arazi Tespit Komisyonu tarafından belirlenen araziler, tarımsal faaliyetlere açılacak.

Burdur'da 200 milyon dolarlık yatırım hedefli içecek fabrikasının ilk fazı açıldı Burdur'da 200 milyon dolarlık yatırım hedefli içecek fabrikasının ilk fazı açıldı

Öncelik Yerleşim Yerinde İkamet Edenlere Verilecek

Kiralamada öncelik, arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına tanınacak. Böylece, tarım arazilerinin yerel halk tarafından değerlendirilmesi teşvik edilecek.

Arazi Sahiplerine Kira Bedeli Ödenecek

Kiralama sürecinde, tarım arazisini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu doldurarak il müdürlüğüne başvuru yapacak. Kiralanan araziler, bakanlıkça belirlenen kayıt sistemine kaydedilecek ve kiracılar, tarımsal desteklerden faydalandırılacak. Kira bedelleri arazi sahiplerine ödenecek, maliklere ulaşılamaması durumunda ise kamu bankasında açılacak vadeli hesaplarda işletilecek.

Sözleşmeye Uymayan Kiracılara Yaptırım Uygulanacak

Kiracıların, kiraladıkları tarım arazilerini yönetmeliğe ve kira sözleşmesine aykırı kullanmaları durumunda, takip eden yıl yapılacak kiralamalara teklif vermeleri yasaklanacak. Bu önlem, tarım arazilerinin tarımsal amaç dışında kullanılmasını engellemeyi amaçlıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yeni yönetmelik ile Türkiye genelinde işlenmeyen tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılmasını ve tarımsal verimliliğin artırılmasını hedefliyor.

Editör: Resul Özdil