2026'da Kullanıma Hazır

Avrupa Birliği, vatandaşlarının dijital kimliklerini güvenle kullanabilecekleri yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Pazartesi günü yürürlüğe giren bu düzenleme sayesinde, 2026 yılında tüm AB vatandaşları ve sakinleri Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı’na sahip olabilecekler.

Tek Uygulama, Birçok Hizmet

Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı, her Üye Devlet tarafından sunulacak bir mobil uygulamadan oluşacak. Bu uygulama sayesinde, vatandaşlar hem kamu hem de özel sektörün sunduğu çevrimiçi hizmetlere güvenle erişebilecekler. Örneğin, bankacılık işlemleri yapabilecek, dijital belgelerini (ehliyet, sağlık reçetesi gibi) paylaşabilecek veya devlet hizmetlerine kolayca erişebilecekler.

Güvenli ve Kontrol Edilebilir

AB'nin Dijital Çağa Uyum çalışmaları kapsamında, Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Bugün, AB Dijital Kimlik Cüzdanı’nın geliştirilmesinde önemli bir adımı işaret ediyor. Yaklaşık iki yıl sonra, her Avrupalı, kişisel dijital belgelerini güvenli bir şekilde yönetebilecek ve kamu ve özel hizmetlere erişim sağlayabilecek,” dedi.

Kemer'de "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı" yapıldı Kemer'de "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı" yapıldı

İç Pazar Komiseri Thierry Breton ise, “Avrupa dijital kimlik kurallarının yürürlüğe girmesi, AB’nin 2030 hedefi olan güvenli ve gizliliği koruyan bir dijital kimlik kullanma imkânı sunma yolunda büyük bir adımdır. Bu, vatandaşlara dijital dünyada kişisel verileri üzerinde kontrol sağlama imkânı verecek ve Avrupa’nın teknolojik egemenliğini güçlendirecek,” dedi.

Denemeler Başladı

Avrupa Komisyonu, bu yeni dijital kimlik cüzdanını test etmek için şimdiden büyük bir yatırım yaptı. 46 milyon Euro’luk bütçe ile dört büyük pilot proje yürütülüyor. Bu projeler, mobil ehliyet, e-sağlık, ödemeler ve eğitim gibi alanlarda dijital kimlik cüzdanının nasıl kullanılacağını test ediyor. Ayrıca, cüzdanın yaygınlaştırılması için yeni projeler de yolda.

Yeni kuralların yürürlüğe girmesinin ardından, Komisyon, tüm cüzdanların aynı yüksek güvenlik ve veri koruma standartlarına sahip olmasını ve AB genelinde sorunsuz çalışmasını sağlamak için uygulama düzenlemeleri hazırlayacak.

Avrupa Birliği Hibe2

Editör: Mustafa Düzenli