Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, özellikle popüler turistik bölgelerdeki ziyaretçi yoğunluğunu azaltmaya yönelik önlemleri açıkladı. Miçotakis, Selanik Uluslararası Fuarı'nda yaptığı konuşmada, ülkenin bazı bölgelerinde "aşırı turizm" sorunu yaşandığını belirtti ve bu soruna çözüm olarak çeşitli düzenlemeler yapılacağını duyurdu.

Kruvaziyer Yolcularından Ek Ücretler Alınacak

Yeni düzenlemelere göre, Yunan limanlarına gelen kruvaziyer yolcularından ek ücretler alınacak. Bu önlem, özellikle yoğun dönemlerde turist akınını dengelemeyi hedefliyor. Ayrıca, popüler adalarda konaklama vergileri artırılacak. Santorini ve Mykonos gibi turistik adalarda bu vergiler daha yüksek olacak. Nisan-Ekim döneminde konaklama vergisindeki artış da uygulanacak.

“Altın Vize” Programında Değişiklik

Yunan hükümeti, "Altın Vize" programında da değişiklik yapma kararı aldı. Daha önce, yabancıların sınırsız oturum vizesi almak için mülk satın almaları gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle, bu vizeyi almak isteyenlerin yerel girişimlere en az 250 bin Euro yatırım yapması gerekecek.

Kısa Dönem Kiralamalar Kısıtlanacak

SYS Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral'dan 26. kuruluş yıl dönümü mesajı: SYS Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral'dan 26. kuruluş yıl dönümü mesajı:

Atina'nın üç ana bölgesinde, kısa dönem kiralamalar en az bir yıl süreyle yasaklanacak. Kira sözleşmelerini kısa vadeden uzun vadeye çeviren mülk sahipleri, üç yıl boyunca kira vergisi ödemekten muaf tutulacak. Ayrıca, evlerini kiralamaya karar veren mülk sahipleri, kira vergisi ödemeyecek.

Turizm Sektörü Ülke Ekonomisinde Kilit Rol Oynuyor

Yunanistan, 2023 yılında 36,1 milyon ziyaretçi ağırladı ve 2024'ün ilk yarısında ziyaretçi sayısı yüzde 16 arttı. Turizm sektörü, ülke ekonomisine yaklaşık yüzde 20 katkıda bulunuyor ve bu nedenle hükümet, aşırı turizmin olumsuz etkilerini azaltmak için çeşitli önlemler alıyor.

Muhabir: Öznur Atayeter