Polonya'da Yapay Zeka Sunucular Tartışma Yarattı. Basın Emekçileri ve Gazeteciler Tehdit Altında mı?

Yapay Zeka ile Yeniden Yayın Hayatı

Togg T10F, Adana Teknofest’te Sahneye Çıktı! Togg T10F, Adana Teknofest’te Sahneye Çıktı!

Polonya'da OFF Radio Krakow, çalışanlarını işten çıkararak yapay zeka (AI) tarafından üretilen sunucular ile yayın hayatına başladı. İşten çıkarmaların ardından yeniden başlayan bu yayın, ülke genelinde çok sayıda tepkiye neden oldu. Radyo kanalı başkanı Marcin Pulit, "Yapay zeka medya, radyo ve gazetecilik için bir fırsat mı yoksa bir tehdit mi? Bu soruya yanıt arayacağız" açıklamasını yaptı.

Gazetecilerin Tepkisi: Mateusz Demski'nin Açık Mektubu

Değişiklik, radyoda daha önce bir program sunan gazeteci ve film eleştirmeni Mateusz Demski'nin salı günü yayınladığı açık mektup ile ülke genelinde dikkatleri çekti. Demski, yapay zekayın çalışanlarla yer değiştirilmesinin "tehlikeli bir emsal" olduğunu belirtti. "Bu, yıllardır medya sektörüyle ilişkili deneyimli çalışanların ve yaratıcı endüstrilerde istihdam edilen insanların makineler tarafından değiştirileceği bir dünyanın yolunu açabilir" ifadelerini kullandı.

OFF Radio Krakow Başkanı Marcin Pulit'in Savunması

OFF Radio Krakow başkanı Marcin Pulit, gazetecilerin işten çıkarılma nedeninin yapay zeka değil, dinleyici sayısının "sıfıra yakın" olması olduğunu belirtti. Ancak, kamu yayını olması nedeniyle vergi mükellefleri tarafından desteklenen bu kanalın gazetecileri yapay zeka ile değiştirmesi, ülke genelinde tepkilere neden oldu.

Wisława Szymborska'nın Sesini Taklit Eden Yayın

Polonyalı şair Wisława Szymborska'nın sesini taklit eden yapay zeka sunucu tarafından gerçekleştirilen bir röportajı yayınlayan radyo kanalına karşı, şairin mirasını yöneten Wisława Szymborska Vakfı'nın başkanı Michał Rusinek, kanalın şairin adını kullanmasına izin verdiklerini açıkladı.

Mustafa Düzenli'nin Tepkisi

Osmaniye'de yerel gazetecilik yapan Mustafa Düzenli ise, bu gelişmelerin ardından basın çalışanlarının haklarının korunması için yasal bir düzenleme getirilmesi gerektiğini savundu. "Polonya'da olan bu durumun Türkiye'de de olmaması için bir neden yok. Gelecek artık uzaklarda ya da bilim kurgu filmlerinde değil, hayatın tam içinde. Yapay zeka gerçekliğini görmezden gelemeyiz" diyen Düzenli, başta milletvekilleri olmak üzere gazeteci örgütlerini bu tehlikeye karşı düzenleme yapmaya davet etti.

Mustafa Düzenli üç yıla yakın bir zamandır yeni medya bağlamında yapay zeka teknolojileri ile çalışan bir gazeteci olup aynı zamanda yayınlanmış üç kitabı bulunmaktadır. Düzenli Sabır Gazetesi'nde yazım hayatına devam ediyor. 

Kaynak: Euronews