TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, milletvekili heyetiyle birlikte İngiltere'nin başkenti Londra'ya üç günlük bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Yanık, ziyaretin ardından Anadolu Ajansı (AA) ve TRT'ye değerlendirmelerde bulundu.

Yanık'ın heyetinde CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Yavuz ve AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam yer aldı.

Derya Yanık Ingiltere (2)Aşırı Sağcı Şiddet, İslamofobi ve Gazze Gündemde

Yanık, ziyaret sırasında İngiltere'de yaklaşık iki ay önce meydana gelen aşırı sağcı sokak olaylarında Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerini ve İsrail'in Gazze'deki soykırımını gündeme getirdiklerini belirtti. Heyet, bu kapsamda İngiltere Parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarası ve alt kanadı Avam Kamarası'ndan 15 milletvekiliyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Yanık ayrıca, Londra'da Müslüman toplumların oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle ve İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarının oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle bir araya geldi. Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde yapılan bu görüşmelerde İslamofobiye karşı mücadele konusundaki endişeler dile getirildi ve bu alanda yapılacak çalışmalara katkı verilmesi gerektiği vurgulandı.

İran'dan ABD'ye: Saldırıyı Sınırlı Tutun İran'dan ABD'ye: Saldırıyı Sınırlı Tutun

Derya Yanık Ingiltere (1)"Gazze'deki Soykırımı Durdurmak İçin Harekete Geçilmeli"

Yanık, inanç ve topluluklardan sorumlu Devlet Bakanı Lord Wajid Khan ile de bir araya geldiklerini ve bu görüşmelerde Gazze'deki soykırımın sona erdirilmesi için uluslararası kurum ve kuruluşların bir an önce harekete geçmesi gerektiğini muhataplarına hatırlattıklarını ifade etti.

Derya Yanık Ingiltere (4)Artan İslamofobi ve Irkçılık Endişesi

İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşı ve diğer milletlerden Müslüman toplumların temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, bu kişilerin kendilerini İngiltere toplumunun önemli bir parçası olarak gördüklerini ve bundan duydukları memnuniyeti ifade ettiklerini belirten Yanık, artan İslamofobi ve ırkçılık sebebiyle endişeli olduklarını da dile getirdi.

Yanık, "Vatandaşlarımız ya da vatandaş olmayan Müslümanların İngiltere'de yaşamaktan, İngiliz toplumunun bir parçası olmaktan bir şikayetleri yok; fakat artan İslamofobi hareketleri onları oldukça tedirgin ediyor. Biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak vatandaşlarımızın ve tüm Müslümanların yanlarında olduğumuzu, Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğinin her zaman onların arkasında olduğunu ve haklarını savunmak için üzerimize düşeni yapacağımızı ifade ettik" dedi.

Yanık, ayrıca İngiltere Devlet Bakanı Lord Khan'ı Türkiye'ye davet ettiklerini ve bu çalışmaların Türkiye'de de sürdürülmesinin, İslamofobiye karşı ortak bir duruş sergilemenin önemine dikkat çekti.

Derya Yanık Ingiltere (3)

Kaynak: AA