Haberde insan

Uzay Çöpü Olarak Değerlendirilen Işık Üzmesi Türkiye'de Sosyal Medyada Gündem Oldu

Türkiye'nin farklı bölgelerinden görülen ve sosyal medyada meteor olarak paylaşılan ışık üzmesi, uzmanlar tarafından uzay çöpü olarak değerlendirildi.

Abone Ol

Ankara Üniversitesi Kraken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, cismin düşük hızı nedeniyle meteor olmadığını belirtti.

Yılmaz, atmosfere giren cismin hızının meteorlar için çok düşük olduğunu açıkladı. Meteorların saatte 40.000 km'den başlayıp 260.000 km'ye kadar çıkabilen hızlara sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, görüntülerin incelenmesinde cismin bir uzay çöpüne benzediğini ifade etti. Uzayda binlerce uydu ve roket parçasının bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, cismin bu kaynaklardan birine ait olabileceğini söyledi.

Eğer söz konusu cisim bir meteor olsaydı, etkisinin yeryüzünde hissedileceğini belirten Yılmaz, krater oluşturacak, patlama yapacak veya yangın çıkaracak kadar güçlü bir etki bırakacağını dile getirdi. Ancak bu cismin yeryüzüne ulaşmadan atmosferde yanıp eridiğini ifade ederek, olayın uzay çöpü olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurguladı.