Türkiye genelinde faaliyet gösteren 208 üniversitenin toplam öğrenci sayısı 7 milyona yaklaşırken, bu yüksek öğrenim kurumlarının sağladığı diplomalar ile iş dünyasının talepleri arasındaki uçurum giderek büyüyor. Türkiye Gazetesi'nin ulaştığı 2023 verilerine göre, üniversite mezunlarının iş bulma oranı düşerken, diplomalı işsizlerin sayısında artış yaşanıyor.

Özellikle "Herkes üniversiteli olmak zorunda mı?" sorusu üzerinde durulan haberde, sektör temsilcilerinin yüksek öğretimdeki eksikliklere ve çözüm önerilerine geniş bir yer ayrılıyor. TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, eğitim sisteminin temellerinin sağlam bir şekilde yapılandırılması ve 12 yıllık zorunlu eğitimin lüks olması gerektiğini vurguluyor.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, mesleki eğitimi ön plana çıkararak gençlerin iş dünyasıyla daha erken tanışmasını ve iş gücüne katkı sunmalarını sağlamak adına önemli önerilerde bulunuyor. Ayrıca, sektörlerin ara eleman ihtiyacının mesleki eğitimle karşılanması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Antalya'da toptancı haline malzeme almaya gelen bir kişi hayatını kaybetti Antalya'da toptancı haline malzeme almaya gelen bir kişi hayatını kaybetti

Haberde, üniversite mezunlarının iş bulma oranındaki düşüş, mesleki eğitimin önemi, sektör temsilcilerinin çözüm önerileri ve uzman görüşleri detaylı bir şekilde inceleniyor.