Genel

Üç Ayda 2 Milyon Ton Buğday İthalatı

Abone Ol

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, yılın ilk üç ayında 2 milyon 167 bin ton buğday ithal edildiğini belirterek, bu ithalatın yerli üreticiyi olumsuz etkilediğini vurguladı. Gürer, "Yurt dışından gelen buğday, yerli çiftçimizin üretim yapmasının önünde büyük bir engel teşkil ediyor," dedi.

Çukurova'da Hasat Başladı, Taban Fiyat Belirsizliği Sürüyor

Çukurova bölgesinde buğday hasadının başlamasına rağmen, hükümet tarafından hala bir taban fiyat açıklanmadı. Gürer, çiftçilerin ton başına en az 15 bin lira taban fiyat beklediğini söyleyerek, "Hasat başlamışken, taban fiyatın açıklanmaması çiftçimizi zor durumda bırakıyor," şeklinde konuştu.

Üreticinin Yanında Olunmalı: Gürer'den Çağrı

Gürer, çiftçilerin üretim girdi maliyetlerindeki artışların göz önünde bulundurularak adaletli bir taban fiyat belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Gürer, "Üreticimizin yanında olmalıyız. İç Anadolu için hasat daha var ama Çukurova'da durum farklı. Biçerdöverler tarlaya girdiği anda fiyatlar açıklanmalı," dedi.

Çayda Yaşanan Hayal Kırıklığı Buğdayda Tekrarlanmasın

Gürer, çay üreticilerinin yaşadığı hayal kırıklığının buğdayda yaşanmaması gerektiğini belirtti. Önerdiği taban fiyatlarla çiftçinin maliyetlerinin karşılanabileceğini savunan Gürer, "Çayda beklenen 25 lira yerine 17 lira açıklandı. Buğdayda da benzer bir durum yaşanmamalı," diye ekledi.

Tarımda Destek ve Koruma Çağrısı

CHP'li vekil, yurt dışı piyasalarındaki düşük buğday fiyatlarının yerli çiftçiye zarar verdiğine dikkat çekerek, çiftçiye üretim girdilerinde destek sağlanması gerektiğini vurguladı. "Çiftçiyi korumazsak, ileride tarım yapan kesimin sayısının daha da azalması kaçınılmaz olur," şeklinde konuştu.