Son yapılan araştırmalar, gençlerin %62,8’inin Türkiye’de geleceği olumlu görmediğini, %35,2’sinin ise tamamen umutsuz olduğunu ortaya koyuyor. Bu karamsarlığın başlıca nedenleri arasında ülkenin ekonomik durumu ve yüksek enflasyon yer alıyor.

Derya Yanık Cenevre'de İslamofobi ve Filistin İçin Harekete Geçti Derya Yanık Cenevre'de İslamofobi ve Filistin İçin Harekete Geçti

Türkiye'deki Gençlerin Gelecek Beklentileri (4)Yurt dışında yaşama isteği de bu umutsuzluğun bir yansıması olarak öne çıkıyor. Araştırmalar, gençlerin %72,9’unun, eğer imkan bulsalar başka bir ülkede yaşamak istediklerini ifade ettiğini gösteriyor. Bu durum, ekonomik belirsizlik ve yaşam standartlarının düşüklüğü ile ilişkilendiriliyor.

Ekonomik ve sosyal beklentiler ise gençlerin mesleki başarı, ekonomik kazanç ve toplumsal saygınlık üzerine yoğunlaşıyor. Ancak, gençlerin ailelerinin ekonomik durumu, gelecek planlarını belirlemede önemli bir etken olarak öne çıkıyor.

Türkiye'deki Gençlerin Gelecek Beklentileri (2) Eğitim ve istihdam koşulları da gençlerin yaşam memnuniyetini ve geleceğe dair umutlarını büyük ölçüde etkiliyor. 2017 yılında %66,6 olan geleceğe dair umutlu gençlerin oranı, 2024 yılında %43,7’ye düştü. Eğitim fırsatlarının yetersizliği ve iş bulma zorlukları, gençlerin bu konudaki kaygılarını artırıyor.

Türkiye'deki Gençlerin Gelecek Beklentileri (1)Siyasi güven ve katılımda da dikkat çeken bir düşüş yaşanıyor. Gençlerin %70,3’ü bilim insanlarına, %61,8’i ise orduya güven duymakta. Ancak, siyasi partilere ve mevcut liderlere olan güven oldukça düşük seviyelerde kalıyor.

Türkiye'deki Gençlerin Gelecek Beklentileri (3)Türkiye’deki gençler, ekonomik belirsizlik, sosyal güvencesizlik ve yetersiz eğitim fırsatları nedeniyle geleceğe dair umutsuz bir perspektife sahip. Bu durum, gençlerin yurt dışında yaşama isteğini artırmakta ve sosyal katılımlarını azaltmaktadır.

Türkiye'deki Gençlerin Gelecek Beklentileri (5)Bu bulgular, gençlerin toplumsal ve ekonomik sorunlara karşı duyarlılığını artırmak ve çözüm önerileri geliştirmek adına önemli bir göstergedir.

Muhabir: Haber: Resul Özdil / Fotoğraf: Sabır Dijital Medya