Türkiye'nin tarım sektöründeki liderliği, bir dizi tarım ürününde dünya sıralamasında üst sıralarda yer almasıyla belirginleşiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkenin sebze, meyve, fındık, kiraz gibi pek çok tarım ürününde dünya birincisi olduğunu vurguladı. Bayraktar, aynı zamanda Türkiye'nin fındık, kuru kayısı, kuru incir ve nohut ihracatında dünya lideri konumunda olduğunu belirtti.

Bu başarılarla birlikte Türkiye'nin tarım ve gıda üretimindeki stratejik önemi ön plana çıkıyor. Bayraktar, dünya genelinde gıda ve tarım ürünlerinin stratejik öneminin arttığını, Birleşmiş Milletler'in 2022 verilerine göre dünya genelinde 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini ve iklim değişikliğine bağlı olarak gıda erişiminin zorlaştığını belirtti.

Ayrıca, Türkiye'nin coğrafi işaretli tarım ürünlerinde de öne çıktığına değinen Bayraktar, 2023 itibarıyla bal, et ve süt ürünleri, meyve, sebze, mantar, peynir, tütün, tereyağı dahil olmak üzere toplam 452 coğrafi işaretli tarım ürünü bulunduğunu, bunlardan 15'inin Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescili aldığını açıkladı.

Çılgın Sayısal Loto Çekilişi Heyecanı Zirvede: 267 Milyon TL Büyük İkramiye Sahibini Bekliyor Çılgın Sayısal Loto Çekilişi Heyecanı Zirvede: 267 Milyon TL Büyük İkramiye Sahibini Bekliyor

Ancak, bu başarıların yanında Bayraktar, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle tarım ürünlerinde fiyat artışlarının beklendiğine ve bu durumun dünya genelinde milyonlarca kişiyi açlık riskiyle karşı karşıya bırakabileceğine dikkat çekti. Türkiye'nin bu zorluklarla başa çıkabilmesi için yerli üretimi artırmak, tarım politikalarını güçlendirmek ve bilinçli tüketimi teşvik etmek önem arz ediyor.